fbpx

ПОДИВЯВАНЕ

Не бях виждал Иван отдавна и искрено се зарадвах, когато се срещнахме в центъра на София. Изненадах се, че го забелязах, защото бях съсредоточен в смешното кълчене, съпровождащо  движението ми сред блъсканицата в човешкия мравуняк по клатещите се и изпотрошени тротоарни плочки. Освен това главата ми бръмчеше от „трамвайни“ и „автомобилни“ звуци, гарнирани от време на време с пронизителен вой на линейки.

– Иване, направо се чудя как те видях в тази лудница!

– Каква лудница? – учуди се Иван. Всичко си е както всеки ден, само че днес е първият истински пролетен ден и повече хора са излезли да подишат чист въздух и да се порадват на слънцето. Ти май съвсем си подивял в ранчото си!

„Чистият“ въздух миришеше подозрително на това, което излиза от ауспусите на автомобилите, а слънцето сияеше с матово жълтеникав оттенък от сивкавото небе. Цяло щастие бе, че преди години се махнах от този луд град, в който хората живеят в бетонни клетки, висят по светофарите и дишат неидентифицирани болестотворни газови смеси.

Седнахме на лаф в едно кафене. То в София къде другаде да седне човек? От едновремешните зелени кътчета с пейки на всяка крачка са останали тук-там няколко градинки и толкоз!

Разбъбрихме се и над масата надвисна облак от спомени, примесен с аромата на хубаво кафе. Спомените бяха много и  времето до вечерта нямаше да ни стигне, затова  предложих на Иван утре рано да ме придружи до село и два-три дни да се наприказваме на рахат.

С пристигането първо го разведох да се похваля с двора си – 10 декара с ливада, овощна градина, зеленчукова градина и дива горичка, прилична на джунгла. И най-важното – наоколо без къщи, само ливади и гори.

Седнахме да обядваме навън. Слънце, аромат на билки и тишина, нарушавана само от чуруликането на птиците и жуженето на пчелите. Отпуснах се блажено на стола, а Иван каза:

– Чудя ти се как можеш да живееш в такава убийствена тишина. Имам чувството, че аз бих откачил. Изкарай някое радийце, по-приятно е, като нещо свири и говори.

Вечерта се появи друг проблем – Иван си бе забравил тапите за ушите. Заместихме ги с памук, но без стопроцентов ефект. Дълго време не могъл да заспи заради чуруликане на славеите и далечния лай на кучета.

На закуска го посрещнах с ароматно кафе, краве мляко от селото, домашно овче сирене, сварени пресни селски яйца, прясно опечен топъл домашен хляб, но… и тук проблеми:

– Абе, това мляко мирише на крава, как да си го сипя в кафето? Нямаш ли истинско, от магазина?

След малко:

– Нямаш ли пълнозърнест хляб или поне мюсли?

Не вкуси от овчето сирене и яйцата, че имало много холестерол в тях. Сварих му малко макарони и спасих положението!

Най-голямо възмущение у него обаче бе предизвикала кукувицата, същата, която всяка сутрин на развиделяване ме буди с мелодичния си глас и под звуците му посрещам с настроение и благодарност новия ден.

– Не стига, че заради птичките заспах късно, ами и някаква кукувица се разкрещя и ме събуди още по тъмно! Да вземеш да го гръмнеш това животно!

Тук вече не издържах!

– А ти, като ти дойда в София на гости и сутринта под прозорците ти затрещи първия трамвай, да вземеш да гръмнеш ватмана!

Иван ме погледна, учуден от неочакваната ми реакция, и каза:

– Ти вярно си подивял много, ама много в тази дивотия!

Не отвърнах нищо. Гледах го и си мислех: „Всъщност кой от нас двамата е подивял повече?“

Александър ИВАНЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име