fbpx

Аман от Талисман

Миналата седмица освен горещи парламентарни страсти се разразиха и литературни такива.

Иде реч за разказа „Талисманът” на варненеца Красимир Бачков, който седмокласниците трябваше да преразкажат на матурите по БЕЛ.

Дотук нищо нередно, МОН си има банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване. Откъде идва потресът – въпросната творба не само не става за преразказ от подрастващите, тя не става и за четене.

В социалните мрежи моментално се надигна море от недоволство! Защо точно този автор, защо точно този разказ?!

Как защо, бе, уважаеми – има някой експерт в МОН, който е харесал текста на Бачков. Хвала на такива „експерти”, хвала на техния вкус!

Но да се върнем на „Талисманът”, претендиращ да е разказ за надеждата. Ами не, не е, това е съшита с бели конци история за ученически оркестър, който организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. В хепиенда девойката оздравява не от магически камък, а от проявената емпатия. Доста нескопосано намигване към Йовковата класика „По жицата”, но пълно с гайди и куп други клишета на новия национализъм.

Неминуемо изниква въпросът – каква е причината Бачков да ги натрапва на нищо неподозиращите ученици?

Отговорът е много лесен и лъсва веднага щом влезете в профила на „писателя”. Той изобщо не крие от коя ясла пасе сено. Пред фейсбук аудиторията Бачков смело громи НАТО, „Еврогейския съюз”, „сатаните от САЩ” и „хранениците на Сорос”. Да, звучи като поредния платен трол, но за съжаление това е съвсем реална личност със стотици последователи и почитатели.

Още по-плашещото е, че два дни след скандала с матурата като по команда от МОН изпъчиха гърди на амбразурата, хвалейки във фейсбук страницата си качествата на „произведението”. Министър Денков, май ще се наложи Вашите експерти, преди да дадат текст за преразказ на учениците, да го преразкажат на Вас.

Така ще спестите на ученици и родители упражненията по лош вкус.

 

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име