fbpx

Аман от Талисман

Миналата седмица освен горещи парламентарни страсти се разразиха и литературни такива.

Иде реч за разказа „Талисманът” на варненеца Красимир Бачков, който седмокласниците трябваше да преразкажат на матурите по БЕЛ.

Дотук нищо нередно, МОН си има банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване. Откъде идва потресът – въпросната творба не само не става за преразказ от подрастващите, тя не става и за четене.

В социалните мрежи моментално се надигна море от недоволство! Защо точно този автор, защо точно този разказ?!

Как защо, бе, уважаеми – има някой експерт в МОН, който е харесал текста на Бачков. Хвала на такива „експерти”, хвала на техния вкус!

Но да се върнем на „Талисманът”, претендиращ да е разказ за надеждата. Ами не, не е, това е съшита с бели конци история за ученически оркестър, който организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. В хепиенда девойката оздравява не от магически камък, а от проявената емпатия. Доста нескопосано намигване към Йовковата класика „По жицата”, но пълно с гайди и куп други клишета на новия национализъм.

Неминуемо изниква въпросът – каква е причината Бачков да ги натрапва на нищо неподозиращите ученици?

Отговорът е много лесен и лъсва веднага щом влезете в профила на „писателя”. Той изобщо не крие от коя ясла пасе сено. Пред фейсбук аудиторията Бачков смело громи НАТО, „Еврогейския съюз”, „сатаните от САЩ” и „хранениците на Сорос”. Да, звучи като поредния платен трол, но за съжаление това е съвсем реална личност със стотици последователи и почитатели.

Още по-плашещото е, че два дни след скандала с матурата като по команда от МОН изпъчиха гърди на амбразурата, хвалейки във фейсбук страницата си качествата на „произведението”. Министър Денков, май ще се наложи Вашите експерти, преди да дадат текст за преразказ на учениците, да го преразкажат на Вас.

Така ще спестите на ученици и родители упражненията по лош вкус.

 

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ТАЙНАТА ИСТОРИЯ НА ПАМЕТНИКА

Писателят Алек Попов, автор на сатиричните романи „Мисия Лондон”, „Сестри Палавееви”, „Мисия Туран” , е новият носител на Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев”, която се връчва на всеки три години от Община Пазарджик. Досегашни носители на наградата са били Радой Ралин, Марко Ганчев, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов /посмъртно/, Георги Мишев, Георги Спасов и Румен Белчев. Честито,...

Продължете

ИЗНАСЯМЕ ОЛИГАРСИ В ДУБАЙ

Колко мечки има в България? Не се знае. Изпълнителната агенция по околната среда дава много малък брой мечки – по последни данни 364. Друга изпълнителна агенция – тази по горите, базирайки се на мониторинг на ловците, дава 4 пъти повече мечоци, мецани и мечета. В крайна сметка никой не знае, но и не се знае знае ли се. А това е...

Продължете

БЪЛГАРСКА ЩАНГА “ЮНАШКА”

Вероятно малцина знаят, че през април освен избори ще има и европейско първенство по вдигане на тежести - в Армения. У нас е невъзможно да се проведе, защото при щангистите цари хаос. На 1 март 17 клуба регистрираха „Нова българска федерация по вдигане на тежести”. За президент избраха шефа на русенския клуб Кирил Панайотов. И поискаха да се отнеме лицензът на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име