fbpx
От категория: Каква стана тя

ЕДИН ПОЦЕЛУЙКО В ЖЕНЕВА

Преди петнайсет години България влезе в Европейския съюз. Някои българи обаче все още не са. Те се държат като членове на Евразия, сякаш получават нареждания от Кремъл.

Така постъпи заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев. Този кадър на БСП, избран лично от Корнелия Нинова за неин заместник в нейното министерство, имаше честта от 12 до 16 юни да представя нашата страна в Женева на 12-ата конференция на Световната търговска организация. И трябва да признаем на Димитър Данчев, че успя да я представи повече от запомнящо се.

С какво толкова се запомни неговото присъствие ли? С това, че единствена от държавите в Европейския съюз България се престори, че не е забелязала вредното влияние на руската агресия в Украйна върху световната търговия. В своето изявление Ниновият зам.-министър не посмя да спомене нито Русия, нито Украйна. Той акцентира върху ковид-19, енергийната криза и плахото икономическо възстановяване след пандемията като фактори, които пречат на търговските отношения.

За разлика от България, всички други държави от Евросъюза, както и Европейската комисия, ясно назоваха конкретния източник на най-големите тревоги за свободната търговия в света. Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, каза: „Изправени сме пред глобална криза: бруталната и незаконна агресия на Русия срещу Украйна. Тази война донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания. Тя е главно предизвикателство пред основания на правила международен ред. Ето защо работим с нашите партньори, за да гарантираме, че подкрепата за Украйна е главна цел в тази среща на Световната търговска организация.”

Дори Унгария, която се опитва по всякакъв начин да запази търговските си  връзки с Русия, заяви, че изразява „дълбока тъга за опустошителните човешки загуби” и потвърждава „пълна солидарност с народа на Украйна”.

Само за Димитър Данчев войната на Русия в Украйна не съществува. Не за Данчев обаче, а за България това е срамното. Никой от 164-те държавни делегации на ниво министри не знаеше в Женева, че някой си Данчев е човек на Нинова. Всички чуха обаче, че от негово име говори България. Която по този начин откровено застана рамо до рамо с Русия и Сърбия – те бяха единствените две държави освен България, които напълно пренебрегнаха темата за войната и се направиха, че такава няма.

Личните убеждения на всеки човек са си негова лична работа, но когато той е член на правителството и представлява официално страната ни пред света, е съвсем друго нещо. Тогава всяка негова дума се приема като теза на държавната власт и прокремълските изказвания на пратеника на Нинова нареждат България в срамната група на най-заклетите поддръжници на Путин като Северна Корея и Венецуела. След такова безочливо дискредитиране на страната ни заместник-министър Данчев би трябвало веднага да бъде уволнен, но това изобщо няма да се случи. Сега, когато министрите на Слави Трифонов напуснаха управляващата коалиция, борбата е за нейното оцеляване. Даже с такива управленци като Данчев.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име