fbpx
От категория: Каква стана тя

НАШ ГАНЮ НЕ ЩЕ  ГАРАНЦИЯ ОТ ФРАНЦИЯ

Ние,българските сатирици след Алеко, не правим друго, а само дописваме образа, който Щастливеца ни остави в своя “Бай Ганю”. Всеки автор, колкото му позволяват силите и талантът.

Защото и днес, почти сто и трийсет години след появата си, Ганю си е жив и здрав. И още по-активен. Той ще се прояви като див шофьор на пътя, като подкупен митничар на границата или като болничен шеф, който лъже здравната каса. Алеко не е и подозирал, че неговият герой може да се издигне до банкер, който ще ограби собствената си банка и ще се скрие в Белград, че ще е  милиардер с имоти в Дубай или трафикант – не на розово масло, а на кокаин от Колумбия. Ганю днес има една схема, по която точи нидерланската социална система, по друга схема прекарва тирове с вносен зеленчук, по трета схема краде от парите за пътища… Днешният Ганю може да е собственик на футболен клуб или футболист със световна слава, да е премиер със златни кюлчета в спалнята, председател на комисията по култура и медии в парламента или даже социолог.

Преди години Бай Ганю влезе в телевизията, защото надуши,че там има кинти. И стана водещ на шоу  в най-гледаното време. От екрана шоуменът Ганю  ръсеше вулгарности и цинизми, които обявяваше за хумор и за сатира. В края на 19-я век неговият дядо, Ганю Балкански,  уби физически Алеко, своя създател, уж по погрешка. От екрана внукът Ганю уби сатирика Алеко за втори път – този път без грешка, а умишлено, като превърна хумора и сатирата в пошло зрелище. В писмо до свой приятел Щастливеца бе писал: ”Идеали трябват, Алексей,това не е празна дума…”,  шоуменът Ганю също формулира своя идеал: ”Едно  ферари с цвят червен” .

И с тоя идеал, възпят в чалга и кючеци, Шоуменът напълни стадиони, натрупа пари и слава.

Малко му се видяха славата и парите в шоуто, затова реши като дядо си Ганю Балкански да влезе и в политиката – нали дядо му казваше, че там е келепирът.

Основа своя партия и стана фактор в управлението – със свои министри в ключови министерства. На които сам дърпаше конците и свеждаше указанията.

От това му порасна и самочувствието до грандомания. Убеден е, че съдбата на България зависи от него, каквото той издиктува от екрана на собствената си телевизия – това ще стане.

И то наистина стана –  нежеланието на политика Ганю да  преговаря, да отстъпва и да се съобразява с други партии доведе до два предсрочни избора миналата година, до нестабилност и клатене на държавата.

Сега отново политикът Ганю реши да разклати държавата, защото усети, че келепирът му се изплъзва.

Заради своя келепир е готов да бута правителството, да предизвика хаос във време на война и инфлация, да лиши страната ни от милиардите, които очакваме от ЕС.

Някои коментират,  че задкулисието се съюзява, защото са му настъпени интересите.

Не е задкулисие, явната простотия е. И посредственост.

Ганювщината е. Тя  се обедини на своята келепирджийска идейна основа.

Ганювщината днес е  маскирана като патриотизъм и национален идеал. Тя  спъва съседна Северна Македония  по пътя є към ЕС. Тя отрича правото на съседите ни на държава, на история, на език и даже на своя музика.

Ганювщината не  чува друг глас освен собствения си. „Маке-до-ния!” – крещи тя, когато я интервюират. И лепи етикети за национално предателство на всеки, който има друго мнение..

Самият Ганю няма заден ход, на него целият свят му е крив, а той – единствено прав.

Дори от Европа и от Франция да му дават гаранции за уреждането на междудържавните спорове, наш Ганю, без даже и да ги види, ще се изсмее дебелашки: „ Да бе, на мен ще ми разправят! Нали ги знам аз: гаранция – Франция!”

Ех, Алеко, къде си да опишеш новите прояви на твоя стар герой?

Че на нас, днешните сатирици, ни е бедна фантазията и слабо перото!

М. Вешим      

 

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име