fbpx
От категория: Каква стана тя

КОНКУРС “НЕКА ДА Е ЛЯТО”

Операция “АнтиГларус“

Лято + Бургас = хубаво време, добро настроение и пълен стомах! Гларусът Евстати, излюпен върху покрива на старата поща, разкъсваше безмилостно една странджанка. Беше я съборил преди минута от ръката на невнимателен столичанин, разхождащ се по главната улица „Александровска“. Внезапно от небето паднаха като светкавици три други гларуса. Разграчиха се и наобиколиха Евстати. По акцента той разпозна, че единият е от Варна, вторият от Добрич, а третият от Балчик. Почуди се дали да не им хвърли един мариз, но бързо реши, че с двама ще се справи някак, но третият ще му дойде в повече. Затова отстъпи дискретно, а пришълците се нахвърлиха върху храната.

– М-м-м… Много вкусна принцеса! – каза гларусът от Балчик.

„Това е странджанка, бе, тъпанар!“, помисли си Евстати и продължи да слуша разговора на тримата наглеци.

– Не е лошо тук. Викам да поостанем – изграчи варналията.

В този момент Евстати не издържа, приближи се и каза:

– Винаги сте добре дошли в Бургас! Обаче съм длъжен да предупредя, че местните общински съветници решиха да предприемат мерки за ограничаване на нашата популация. Днес го гласуваха на заседание.

– Брех! Мерси за предупреждението, пич. Значи продължаваме на юг, към Созопол и Царево. Аре, чао! – заяви добричлията, който явно беше водач на групата, и отлетя, последван от другите два гларуса.

Тогава Евстати бавно и авторитетно се завърна при остатъците от странджанката и закълва. До него кацна друг гларус. Този път местен, бургаски.

– Как е, градски? – попита новодошлият.

– Бива, Кире, апвам – отговори Евстати.

– А кви бяха тия?

– Навлеци от северното Черноморие. Мислеха да останат, ама ги излъгах, че властите в Бургас ще ни ограничават популацията.

– Че то не е лъжа. Днес го гласуваха. Казаха, че ще чупят яйцата по покривите.

– Абе, недей ги слуша. Само комисия ще правят. И с нея ще си останат. Кой ще се катери безплатно по покривите според теб? Сега пари няма за нищо с тая инфлация. А наемът на автовишка знаеш ли колко струва?

– Ти си по-умен, Евстати. Сигурно си прав. Ама добре си направил, че си прогонил тия неканени гости!

– Че как няма, бе, Кире?! Тия гадове от общината туриха навсякъде затворени контейнери и кошове. То за нас няма, та с Варна и Добрич ще делим! Ай, сиктир! Бургас е на бургаските гларуси! Чужденците вън!

 Стефан МИНЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име