fbpx
От категория: Каква стана тя

КОНКУРС “НЕКА ДА Е ЛЯТО”

Операция “АнтиГларус“

Лято + Бургас = хубаво време, добро настроение и пълен стомах! Гларусът Евстати, излюпен върху покрива на старата поща, разкъсваше безмилостно една странджанка. Беше я съборил преди минута от ръката на невнимателен столичанин, разхождащ се по главната улица „Александровска“. Внезапно от небето паднаха като светкавици три други гларуса. Разграчиха се и наобиколиха Евстати. По акцента той разпозна, че единият е от Варна, вторият от Добрич, а третият от Балчик. Почуди се дали да не им хвърли един мариз, но бързо реши, че с двама ще се справи някак, но третият ще му дойде в повече. Затова отстъпи дискретно, а пришълците се нахвърлиха върху храната.

– М-м-м… Много вкусна принцеса! – каза гларусът от Балчик.

„Това е странджанка, бе, тъпанар!“, помисли си Евстати и продължи да слуша разговора на тримата наглеци.

– Не е лошо тук. Викам да поостанем – изграчи варналията.

В този момент Евстати не издържа, приближи се и каза:

– Винаги сте добре дошли в Бургас! Обаче съм длъжен да предупредя, че местните общински съветници решиха да предприемат мерки за ограничаване на нашата популация. Днес го гласуваха на заседание.

– Брех! Мерси за предупреждението, пич. Значи продължаваме на юг, към Созопол и Царево. Аре, чао! – заяви добричлията, който явно беше водач на групата, и отлетя, последван от другите два гларуса.

Тогава Евстати бавно и авторитетно се завърна при остатъците от странджанката и закълва. До него кацна друг гларус. Този път местен, бургаски.

– Как е, градски? – попита новодошлият.

– Бива, Кире, апвам – отговори Евстати.

– А кви бяха тия?

– Навлеци от северното Черноморие. Мислеха да останат, ама ги излъгах, че властите в Бургас ще ни ограничават популацията.

– Че то не е лъжа. Днес го гласуваха. Казаха, че ще чупят яйцата по покривите.

– Абе, недей ги слуша. Само комисия ще правят. И с нея ще си останат. Кой ще се катери безплатно по покривите според теб? Сега пари няма за нищо с тая инфлация. А наемът на автовишка знаеш ли колко струва?

– Ти си по-умен, Евстати. Сигурно си прав. Ама добре си направил, че си прогонил тия неканени гости!

– Че как няма, бе, Кире?! Тия гадове от общината туриха навсякъде затворени контейнери и кошове. То за нас няма, та с Варна и Добрич ще делим! Ай, сиктир! Бургас е на бургаските гларуси! Чужденците вън!

 Стефан МИНЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име