fbpx
От категория: Каква стана тя

АЛО, ДЕМОКРАТИ, КЪДЕ СЕ СКРИХТЕ?

Като „всяко чудо за три дни”, и темата за петролното ембарго ще заглъхне, затрупана от други проблеми в ежедневието ни. Но ще остане в будна кома, понеже  ако руската рафинерия спре производството на горива, ще се парализира цялата икономика. „Ще внасяме горива” – бодро възкликват управляващите.

Ще внасяте, ама друг път! Защото по закона за 90-дневните запаси всеки вносител е задължен да заделя в акцизен склад част от горивата като неприкосновен резерв. Само че „Лукойл Нефтохим” държи 85-90% от тези складове и еднолично преценява каква такса за съхранение да наложи и въобще кого да допусне и кого – не. Разбира се, и сега се внасят известни количества горива, използвайки няколко малки частни бази.

Точно затова преди четири години бе създадена „Българска петролна компания” (БПК). Основна задача – изграждане на нови акцизни складове, за да може безпрепятствено вече да се внасят горива. По-маловажната и донякъде  спорна и полупопулистка бе да се построят и стотина бензиностанции и на тях да се продават тези горива. Новите петролни бази биха направили конкуренцията истинска и неизбежно биха намалили апетитите и цените на монополиста. А и изцяло биха елиминирали потенциалната заплаха от недостиг на горива.

Чест прави на депутата Мартин Димитров, че още преди доста години пръв лансира идеята за диверсифициране на съхранението в акцизните складове и твърдо я отстояваше. До неотдавна обаче. И срамежливо гушейки се на втория ред в Парламента, стеснително гласува за закриването на БПК. Край. Каква радост за „Лукойл” и руската колона у нас и в Москва!

Защо, бе Мартине? Не ни ли стига наглостта на генерал Атанас Атанасов, който неотдавна в телевизионно предаване на въпрос на водещата отговори буквално, че Костов е продал бургаската рафинерия на Лукойл, ама тя не била руска компания.

И ти, и мон женерал, и останалите сини хора по банките, правите ли си сметка какво печелите и какво губите? Мислите ли, че с една мижава декларацийка за депутинизация, прочетена тихичко, за да не я чуят Нинова и Копейкин, си измивате ръцете като Пилат Понтийски? Как смятате – с това съглашателство, снишаване и откровено предаване на онази идея, която мобилизира милиони българи в зората на демокрацията – ще си върнете ли доверието на хората? Много бих искал да чуя.

– Ало? Ало? Демократи…

Телефонът дава „свободно”.

Иван Сариев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име