fbpx
От категория: Каква стана тя

Лактобацилус рекламикус

В кризисно време живеем, а изкуството на кризисния пиар изисква управляващите да използват всяка отворила се възможност за автореклама.

Онзи ден в медиите гледам една доста комична снимка – родният вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на посещение в една от големите държавни мандри. Върху скъпия си тоалет за няколко хиляди евро госпожа Нинова е надянала найлонов анорак, а на главата є вместо барета с петолъчка – се мъдри найлонова шапчица. Какво да правиш – мерки за хигиена! Модата пада в жертва на рекламата.

За какво всъщност е целият шум? Вицепремиерът ни се среща в млекопреработвателното предприятие с японския посланик  Хироши Нарахира. Вече се досещате – всичко ще се върти около киселото мляко. Пред камерите двамата разглеждат производствените помещения и лабораториите, после си стискат ръцете в името на българо-японската киселомлечна дружба. Следват обещания за нови договори и превземане на необятните азиатски пазари от родния „лактобацилус булгарикус“.

Дотук добре, но защо никой не обелва нито дума за окаяното състояние на родното животновъдство, за недостигащите глави рогат добитък, за това, че поради липсата на суровина внасяме сухо мляко, за да пълним с него „уникалното” българско кисело мляко?

Мълчание! А браншът си има проблеми, и то не един. Киселото мляко поскъпна от миналия май досега с 25 процента, а прясното – с близо 30. Сега си купуваме кофичка от 400 грама за левче и половина. Производителите се оплакват, че през последните месеци увеличението при себестойността на сирене, кашкавал и кисело мляко е над 55 процента. В същото време търговската надценка е цели 70 на сто.

Да е яка гърбината на българските потребители и млекари! Иначе мандрите си остават чудесно място за снимки и политически пиар, особено в кризисни за коалициите времена.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име