fbpx

НА ПОЛОВИНКАТА ПОЛОВИНАТА

В неделя в София имаше полумаратон. И хич не ми разправяйте, че такава дистанция я имало в леката атлетика! Ако маратонският вестител бе пробягал не четиридесет и един километра, а само половината – в Атина и досега да не са научили, че персите са разбити.

Проблемът е, че ние по принцип сме царе на половинчатите работи.

Когато хлябът взе да поскъпва, за да не си мислим лоши работи, намалиха грамажа му, та с парите за един да си купуваме половинка, белки никой не забележи. И половината от нас наистина не обърнаха внимание! Половината ни вестници пишат половината истина, другата половина – втората половина. За да се ориентираме, се налага да купуваме и от двата вида, но при тия цени на хартията – задоволяваме се само с единия. И си оставаме наполовина информирани.

Заради това и сме разделени на две почти равни половинки – като едната мрази другата точно толкова, колкото другата мрази едната. Идете на кой да е протест, те сега си вървят в комплект с контрапротестите, застанете по средата, между агитките, и ще се уверите.

Всичката ни работа такава.

Имаме си не един премиер, а две половинки – когато Киро го няма, Асен дава интервюта вместо него. Като се върне първият, казва съвсем други работи, но ние вече сме забравили какво е рекъл вторият, та не обръщаме внимание. И си оставаме наполовина управлявани.

Парламентът ни, както си му е редът, също е разделен наполовина – половината – управляващи, другата половина – опозиция.

От своя страна двете половини също се делят на две – едните се правят, че парламентствуват, каквото и да означава това, основната грижа на другите е да вдигат тупурдия, та да не изпаднат под четирите процента при следващите избори.

Досущ като във футболното ни първенство – уж всички участват, но половината отбори играят колкото да не отпаднат от лигата.

И коалицията на управляващите също е от две половинки – едните дразнят другите с декларации, другите им отвръщат, като чертаят червени линии на метеното.

Във всяка нормална държава опозицията има една цел – да престане да бъде опозиция.

У нас обаче и тя е разделена на две половини – едната настоява за незабавна оставка на аматьорите, втората – да ги оставят да поуправляват още малко. Честно казано, това звучи по-професионално – при няколко кризи накуп – кой идиот ще се натиска да вади горещите картофи от огъня!

Но ние сме царе на половинките – все ще се намери полуидиот, който да разтури парламента, да свика избори, на които да участва половината население, та да поуправлява поне половин мандат!

Както би рекъл прадядо му – келепир има в тая работа!

Румен БЕЛЧЕВ

Още от "Стършел"

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

РАЗВОД  МИ  ДАЙ, бензин ще се намери

Добрата новина е, че управляващите се поразмърдаха и започнаха да поглеждат по-критично към петролния властелин „Лукойл”. Малко срамежливо, но все пак е дългоочаквано начало. Като основните маркери са прекратяване на концесията му на нефтопристанището и на дерогацията (частичната отмяна на забраната) за внос на руски нефт. Странно е обаче как почти четвърт век беше оставена руската фирма да си прави каквото...

Продължете

МНОГО ВИ ЗДРАВЕ ОТ…

Не че ме гони носталгията, но едно време си имаше ред! И човек знаеше пред кого да легне и на кого да се помоли, за да се уреди въпросът. Ниска ти е заплатата – събираш стотина души с ниски заплати, лягате на паветата пред Министерския съвет и Бойко вдига заплатите. Високи са ти данъците – събираш стотина данъкоплатци, лягате сред  „Дондуков“...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"