fbpx
От категория: Каква стана тя

Кравата на абсурдността

Всеки, който има електронна поща, много добре знае, че рекламите заемат три четвърти от всички писма. Обикновено имам навика автоматично да трия тази напаст от оферти, но онзи ден получих предложение за театрално представление. Отварям писмото и що да видя – заповядайте на спектакъла „Крава” от Мартин Карбовски.

В началото помислих, че това е някакъв компютърен вирус, но не, съвсем истинска покана си беше: “Крава” е модерен абсурдизъм, взет от съвременния информационен поток, деструктуриращ логиката на миналото. Драматургията е основана на новинарския психологически автоматизъм, на който се доверява съвременното общество и който често ни подвежда или отвежда към почудата от днешния ден”.  След този първи пасаж отново се върнах на мисълта за компютърния вирус, но се въоръжих с търпение и продължих четенето: „Авторовото постижение в „Крава“ е подходът към текста – като мантрите на електронното общуване и политическия шаблон са вплетени в обикновената битова, но и библейска история за безкрайната стойност на изгубеното от стадото животно”. Тук вече не издържах и насочих стрелката на мишката в посока към затваряне на писмото.

Нещо неудържимо в мен се бунтуваше, затова си причиних мазохистичното „удоволствие” да дочета рекламния текст докрай: ”Реално „Крава“ е метафора на социо-политическите отношения днес, завършващи с абсурден, но узаконен резултат, гарантиран от вулгарния инцест на интересите на дребния човек с патологичната политическа грубост на съвремието.“ Ясно, заключих, авторът на въпросната „Крава” е за диагностициране.

Плакатът на спектакъла също си го биваше – кравешки череп, над рогата на който се мъдрят звездите на Европейския съюз. Няма що, „гениална” подигравка с европейската ни принадлежност – на автора Европа пак му е виновна за нещо.

След като Карбовски не успя да стане журналист и писател, сега е решил да посегне на театъра. Загложди ме въпросът – има ли лапнишарани, които да дадат 25 лева, за да гледат подобни халтури с претенция за висш арт абсурдизъм. Проверих в посочения сайт колко билети са продадени. При вида на празната зала изведнъж у мен се завърна надеждата за родния театър. Така де, българският зрител може да е всякакъв, но със сигурност не е наивен.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име