fbpx
От категория: Каква стана тя

От змия – вълна

И ОТ ОСЪДЕН – ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

Премахването на специализираното правосъдие, съпроводено с шумно политическо кудкудякяне, не промени положението на пострадалите от различни престъпления дори на милиметър към нещо по-добро. Въпреки постоянните, но празни обещания за какви ли не правни реформи, жертвите, за разлика от престъпниците, продължават да бъдат последна грижа и на законодателната, и на съдебната власт. Ето само една сфера, която вече 30 години е напълно загърбена от всички управляващи и никой не си мърда пръста, за да намери решение на проблема.

Всички знаем случая с акушерката, която без причина нанесе удари на новородено. Недоносено бебенце на месец и половина пострада тежко в болницата в Търговище.

Този напълно ясен и документиран от камерите в болницата опит за убийство, направо поднесен на тепсия на Темида, извади на показ един от основните є недъзи – вместо бързо да стигнат до присъда, магистратите незнайно защо влачиха делото цели 6 години по различните инстанции. Чак в края на 2021-а акушерката Емилия Ковачева бе изпратена в Сливенския затвор за 18 години. На това обаче няма да повярват и най-големите наивници. Отдавна никой не се залъгва, че произнесената присъда има нещо общо с реалното време, което престъпникът прекарва в килията. Той винаги излиза на свобода много по-рано. Жертвите отдавна не вярват и в друга част от присъдите, които се произнасят, но изобщо не се изпълняват.

Освен на затвор, акушерката Ковачева е осъдена да плати и 400 000 лева обезщетение. Родителите на Никол обаче получиха една огромна кръгла нула от тази сума, защото докато се точеше делото, тя продаде апартамента си, изчисти банковите си сметки и отдавна няма нищо на свое име.

През последните три десетилетия това е постоянна практика на престъпниците, но магистратите от всички нива на правораздавателната ни система са затворили очи и се правят, че не съществува. Убиецът на сестрите Христина и Росица Белнейски, Лазар Колев, се сдоби с доживотна присъда без право на замяна. И трябва да плати 200 000 лева  кръвнина. Майката Фани Белнейска не е получила нищо. На 9 юли 2011-а Николай Русинов-Чеци изнасили и удуши в Борисовата градина Яна Кръстева. Бе осъден на 20 години затвор и 300 000 обезщетение. Той също разпродаде всички имоти и недвижими вещи и няма никаква собственост. А  родителите на Яна не са получили стотинка.

Божидар Атанасов, който на 17 август 2007-а застреля Огнян Харизанов, а преди това и митничаря Георги Дребчев, също е с доживотна присъда. А обезщетението, което напразно очакват от него деца, съпруги и родители на убитите, е 850 000. Списъкът е безкраен…

Паричните компенсации ще бъдат получени на кукoво лято. Или – когато цъфнат налъмите. Темида откровено се гаври с близките на потърпевшите, като постоянно присъжда огромни, абсолютно нереални суми, с ясното съзнание, че те никога няма да бъдат изплатени от престъпниците.

Докато магистратите безочливо пращат жертвите за зелен хайвер, осъдените  печелят пари от затвора. Те завеждат най-различни дела срещу главна дирекция „Изпълнение на наказанията”: я заради дървеници, я за влага или за някакви други неща, които ги дразнят зад решетките. Чеци например е спечелил досега 3 500 лева различни обезщетения. Герман Костин, излежаващ 20-годишна присъда за убийството на петгодишно момченце и майка му, получи 800 лева заради прах в килията и силно осветление. И не са само те. През 2020-а и 2021-а заради лоши битови условия в местата за лишаване от свобода са заведени 700 дела. А общата сума на присъдените компенсации, които са турили в джоба си затворниците, е 334 158 лева. Стотици хиляди, които са извадени от държавния бюджет, тоест – извадени са от джоба на данъкоплатците.

Това изглежда като гавра от страна на държавата: вместо доказаните престъпници да плащат обезщетение за своите престъпления, жертвите плащат на тях обезщетения от собствените си пари. И краят на това безумие не се вижда, защото приказките за съдебна реформа продължават да са  празна пушилка.

Заради такива пушилки след повече от 30 години демокрация излиза, че  справедливост няма, а престъпниците имат повече права от техните жертви.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име