fbpx
От категория: Каква стана тя

ВЕЛИКДЕН ПО АФРИКАНСКИ

Много често напоследък слушаме разни оплаквания, че имало инфлация, че била доста висока, че ръстът на цените бил ежедневен и други подобни мрънкания, което, видите ли, можело да стане причина да няма на всяка трапеза традиционното великденско печено, пресни салати и шарени яйца за чукане. Но вместо да се тръшкаме и вайкаме, чакайки наготово правителството да ни оправи, не може ли най-после сами да проявим инициатива и решим тези временни затруднения? Ето например няколко разумни предложения, които заслужават внимание.

От етикетите в магазините за килограм агнешко може да се направи извода, че сега две агнета струват колкото един слон. Но без разходите за доставка. За транспорта дотук ще е необходима допълнително и една предна четвъртинка.

Тогава какво пречи да сложим на масата печено слонско? Нямаме традиция ли? Традициите, като всяко нещо по света, се променят, развиват и допълват с нови елементи. Освен това, при подходящо  обработване и съхранение, от месото му могат да се приготвят за цяла година луканки, суджуци и бахур.

Накисвайте добре слона преди да го сложите
във фурната, за да му излязат нитратите!

Подобно решение има и за пресните салати. Една касетка домати и краставици е на цената на цяло дърво авокадо. Ако то се засади на терасата в безполезния вече бидон за кисело зеле, всяко домакинство ще има целогодишно вкусна и изискана салата. Стига да се полива редовно.

И накрая. Вместо една кора яйца можете да закупите два кокосови ореха. Боядисвате ги и предавайки си ги от ръка на ръка се чукате на воля без да се опасявате, че ще се счупят. Дори нещо повече – запазвате ги и за следващия Великден. Също на терасата. Те траят дълго.

И така, вместо със станалите вече банални продукти, с новите ще можем да сложим на масата си изтънчени екзотични деликатеси за същите пари.

И да дадем началото на празнуването на този християнски празник по един истински африкански начин.

Иван САРИЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

ДА ЖИВЕЕ ХЕПИЕНДЪТ!

Сашко е намерен! Извънредни емисии и повсеместна народна радост. Девет дни телевизионните новини започваха, а често и свършваха със сводки по издирването на изчезналия петокласник. След дълго чакания хепиенд социалните мрежи се напълниха със стария футболен възглас: „Господ е българин!”. Каква е истината за изгубването на детето, едва ли някога ще стане ясно, и не това е най-важното. За последните 20...

Продължете

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име