fbpx
От категория: Каква стана тя

КЪСИ ПАСОВЕ

АЗ НА ТЕБ, ТИ НА МЕН…

Преди 20 века Хераклит казал „Панта рей” – Всичко тече. И създал философско учение, основано на принципа, че всичко се променя.

Древногръцкият философ обаче се е заблудил. Има една характерна българска черта, която е непроменима: „Аз на теб, ти на мен”. Тази схема на взаимноизгоден алъшвериш съществува у нас от векове и съществува във всички сфери чак до днес. В това се убеждава и ръководството на Българската търговско-промишлена палата от действията на Търговско-промишлената камара – Пловдив, с която сключила договор за съвместна дейност.

ТПК-Пловдив купува имот от 1000 кв.м. в центъра на града и върху него е построена четириетажна административна сграда. Камарата става собственик на два от етажите и на половината от дворното място. Собственост, оценена от Агенцията по вписванията на 482 000 лева. Тук трябва да споменем, че ТПК-Пловдив се ръководи от петчленен управителен съвет с председател Добрина Проданова и изпълнителен директор – Ангел Хронев. Малка подробност: камарата е едноличен собственик на дружеството „Контрактор” ЕООД. Негов управител е… Ангел Хронев. Така той разполага с два от петте гласа. И двата му гласа се оказват много, много доходни.

Един хубав ден управителният съвет на ТПК-Пловдив решава: първо – да увеличи капитала на „Контрактор” от 5 000 лева на 15 000. И второ – да му прехвърли своя имот (напомняме – на стойност 482 000 лева). Само срещу 10 000 – 48 пъти по-малко. Решението е взето демократично, с мнозинство – три от пет гласа: едно „за” на Добрина Проданова и две „за” на Ангел Хронев.

Следващо заседание.

Като едноличен собственик на „Контрактор” ЕООД, ТПК-Пловдив последователно: 1. Приема Добрина Проданова и Ангел Хронев за нови съдружници. 2. Прехвърля на всеки един от тях по 50 процента от капитала на дружеството. 3. Подписва се: 1) (Ти на мен) договор за покупко-продажба на дружествените дялове от капитала на „Контрактор” между Ангел Хронев – купувач, и продавач ТПК-Пловдив, представлявана от Добрина Проданова; 2) (Аз на теб) договор за покупко-продажба на дружествените дялове от капитала на „Контрактор” между Добрина Проданова – купувач, и продавач ТПК-Пловдив, представлявана от Ангел Хронев. 3) Гласува ТПК-Пловдив да напусне „Контрактор”.

Решенията, разбира се, отново са взети с мнозинство – три от пет гласа: един „за” на Добрина Проданова и два „за” на Ангел Хронев.

Объркахте ли се? Това е целта – след поредицата прехвъряния двамата стават единствени съдружници и съсобственици на супер имот за 482 000 лева. (Ние на нас.)

За да бъде пълна идилията, и дружеството се преименува – като собственик на офис сграда вече ще се казва „Офис активити“ ООД.

От Българската търговско-промишлена палата не се радват на тази идилия. Те смятат, че е извършено престъпление по член 220 от Наказателния кодекс: за неизгодна сделка. На БТТП е нанесена вреда за близо половин милион лева. Освен това в действията на Д. Проданова и А. Хронев има пряк умисъл, защото по време на многобройните прехвърляния двамата неизменно са били двете страни на извършваните сделки. Така са нарушили и член 203 – за длъжностно присвояване в особено големи размери на имущество, поверено им да управляват.

Главният прокурор Иван Гешев изпраща сигнала на Българската търговско-промишлена палата до Окръжна прокуратура – Пловдив. Там прокурорът Тодор Павлов прави проверка по изнесените факти и заключава: „В хода на разследването не са установени признаците на безстопанственост или друго длъжностно  престъпление, осъществено от някое лице от управата на посочените дружества.“ И постановява: „Прекратявам дознанието.“

От Българската търговско-промишлена палата изобщо не са съгласни. В своето възражение отбелязват, че прокурорът Павлов се е разсеял за неизгодната сделка и си е затворил очите пред фактите за евентуално престъпление. Търговско-промишлената палата настоява постановлението да бъде отменено и върнато на изготвилия го прокурор със задължителни указания за добросъвестно прилагане на закона.

Похвално като пожелание, но кой ще го чуе?

На Иван Гешев му е пламнала главата и едва ли може лично да надзирава работата на всеки свой подчинен.

„Промяната“ и да успее да го свали от поста му, остават другите в червени тоги под него.

Реформа тях не ги лови, те ще останат на постовете, а сделките „Аз на теб – ти на мен“ ще продължават…

Сергей ТРАЙКОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име