fbpx

ПРОЕКТАНТ ОТ ОТВЪДНОТО

С паранормалните явления се занимават обикновено телевизиите, в които измамнички лекуват по телефона от бездетство, развалят на мига смъртоносни магии или разговарят по всяко време с мъртвите. Изненадващо в този бизнес на врачки, баячки, магьосници и прочие мошеници се намесиха и тесни (наистина ли?) специалисти от строителния бранш. Ето как стана това.

От известно време кметската администрация на Варна масирано информира местните жители, че те имат голяма нужда от построяването на Аспарухов мост 2. Това щяло да разтовари трафика от и към центъра на града, да докара инвестиции и да разкрие нови работни места. Според главния архитект на Варна Виктор Бузев цената на съоръжението се очаквала да е около 160 милиона лева. Той твърди, че по идеята се работи от година и половина, а в момента се правят предпроектните проучвания.

След това обаче неочаквано нужните инвестиции за реализирането на мегапроекта скочиха постепенно на 300 милиона. Защо толкова много пари? Ами защото в него се било включило световноизвестно архитектурно студио – проучванията в момента се правят от доайенa в строителството на висящи мостове в света – италианецa Фабрицио де Миранда. С него лично се е срещнал варненският архитект Виктор Бузев, който откровено разказва за незабравимия си контакт с маестрото пред Българското национално радио:

– От година и половина (тоест – от 2017-а, бел. авт.) работим с италианския консул. С  него поканихме професор Миранда, специалист по темата с висящите мостове и световен лидер в изпълнението и проектирането на такива съоръжения. В момента той е много натоварен – прави осем моста в Бразилия. Въпреки това успя да намери време и заедно с него направихме обстоен оглед между варненските села Звездица и Тополи. След края на огледа аз съм оптимист за Аспарухов мост 2. Защото произведенията на професор Миранда са изключително изящни и мога да си помечтая този мост да стане като визитна картичка на Варна.

Тази мечта на г-н Бузев обаче едва ли ще се сбъдне.

Защото ако това стане, Аспарухов мост 2 ще бъде единственият мост в света, проектиран от… покойник.

За живите ще съобщим, че синьор Фабрицио де Миранда е починал доста отдавна – през януари 2015 година.

През 2017-а той може да се среща с главния архитект на Варна Виктор Бузев само чрез спиритични сеанси. И само като безплътен дух може да обикаля заедно с него няколко варненски села и между другото да обсъжда дали строителството ще струва 100, 200 или 300 милиона.

Това, че постоянно ни правят на идиоти, е действителност, с която се сблъскваме всеки ден. Обаче фактът, че един покойник ни прави на идиоти, нас – живите, е труден за преглъщане.

Впрочем, в случая е виновен не мъртвият, а живите. Които го използват като банкова карта за милиони. Защото всеки строителен мегапроект като варненския върви ръка за ръка с мегакомисиони. И със задължителната мегакорупция, когато става дума за много пари. От които няма да се облажи само сънародникът на Данте. Понеже все още не е възможно да се правят банкови преводи от и към Отвъдното.

Сергей Трайков

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"