fbpx
От категория: Архив, Каква стана тя

ПРОЕКТАНТ ОТ ОТВЪДНОТО

С паранормалните явления се занимават обикновено телевизиите, в които измамнички лекуват по телефона от бездетство, развалят на мига смъртоносни магии или разговарят по всяко време с мъртвите. Изненадващо в този бизнес на врачки, баячки, магьосници и прочие мошеници се намесиха и тесни (наистина ли?) специалисти от строителния бранш. Ето как стана това.

От известно време кметската администрация на Варна масирано информира местните жители, че те имат голяма нужда от построяването на Аспарухов мост 2. Това щяло да разтовари трафика от и към центъра на града, да докара инвестиции и да разкрие нови работни места. Според главния архитект на Варна Виктор Бузев цената на съоръжението се очаквала да е около 160 милиона лева. Той твърди, че по идеята се работи от година и половина, а в момента се правят предпроектните проучвания.

След това обаче неочаквано нужните инвестиции за реализирането на мегапроекта скочиха постепенно на 300 милиона. Защо толкова много пари? Ами защото в него се било включило световноизвестно архитектурно студио – проучванията в момента се правят от доайенa в строителството на висящи мостове в света – италианецa Фабрицио де Миранда. С него лично се е срещнал варненският архитект Виктор Бузев, който откровено разказва за незабравимия си контакт с маестрото пред Българското национално радио:

– От година и половина (тоест – от 2017-а, бел. авт.) работим с италианския консул. С  него поканихме професор Миранда, специалист по темата с висящите мостове и световен лидер в изпълнението и проектирането на такива съоръжения. В момента той е много натоварен – прави осем моста в Бразилия. Въпреки това успя да намери време и заедно с него направихме обстоен оглед между варненските села Звездица и Тополи. След края на огледа аз съм оптимист за Аспарухов мост 2. Защото произведенията на професор Миранда са изключително изящни и мога да си помечтая този мост да стане като визитна картичка на Варна.

Тази мечта на г-н Бузев обаче едва ли ще се сбъдне.

Защото ако това стане, Аспарухов мост 2 ще бъде единственият мост в света, проектиран от… покойник.

За живите ще съобщим, че синьор Фабрицио де Миранда е починал доста отдавна – през януари 2015 година.

През 2017-а той може да се среща с главния архитект на Варна Виктор Бузев само чрез спиритични сеанси. И само като безплътен дух може да обикаля заедно с него няколко варненски села и между другото да обсъжда дали строителството ще струва 100, 200 или 300 милиона.

Това, че постоянно ни правят на идиоти, е действителност, с която се сблъскваме всеки ден. Обаче фактът, че един покойник ни прави на идиоти, нас – живите, е труден за преглъщане.

Впрочем, в случая е виновен не мъртвият, а живите. Които го използват като банкова карта за милиони. Защото всеки строителен мегапроект като варненския върви ръка за ръка с мегакомисиони. И със задължителната мегакорупция, когато става дума за много пари. От които няма да се облажи само сънародникът на Данте. Понеже все още не е възможно да се правят банкови преводи от и към Отвъдното.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ХРАНИ КУЧЕ ДА ХАПЕ

Печалната констатация, че не живеем в нормална държава, отдавна не се отнася само до хората, но и до домашните любимци. Казват, че стопаните заприличвали на своите кучета, но и обратното също е вярно. Зверовете собственици възпитават себеподобни четириноги. Миналата седмица в столичния квартал „Враждебна”, връщайки се от детска градина, от бойни кучета бяха нападнати баба и внуче. Като по чудо оцеляват,...

Продължете

КОЛЮШ (1944 – 1986)

РЕКЛАМАТА Телевизионната реклама е правена специално за дебили с ментална недостатъчност. Казвам го, ако ги има и тях тук, да знаят, че това е за тях. Другите можете да си ходите, няма да става нищо интересно... Е, ама много останаха! Приятно е, знаете, човек се чувства по-малко самотен... Значи, телевизионната реклама днес е изключително за перилни препарати. Отиваме в супера и...

Продължете

ПЕНЧО, НЕ ЧЕТИ!

Мила родна картинка – първолачета пеят „Върви, народе възродени“. Умилителничко. Милите деца – те все още вярват, че науката е слънце, че книжовността е сила нова и че народността не пада там, дето знаньето живей... Според добре осведомени източници в училищата все още се споменавало стихотворението, с което отчаяният от мързела на наследника си дядо Славейков се опитал да го вкара...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име