fbpx
От категория: Каква стана тя

ДЕНЯТ НА ХИБРИДА

По традиция си е Ден на лъжата. На тази дата да изпързаляш познат и приятел, не злонамерено, а невинно или наивно, си е позволено. Пък ако приятелят се върже, да го тупнеш по рамото с лафа на Алф: „Майтап, бе, Уили, нали е Първи април!“.

За да не е само Лъжата привилегирована на този ден, към нея се добавяха също Хумора и Шегата. И Първи април си стана професионален Празник на хумориста, а с него и Празник на усмивката – напълно в тон с природата, която се събужда от зимата и се усмихва на слънчевите лъчи.

Чудомир казваше, че празен е този ден от живота, в който не си се усмихнал поне веднъж. В този смисъл Първи април бе най-пълният със смисъл ден от годината.

Но какви ти усмивки тази година! Какъв хумор и какви шеги, когато руски ракети и бомби срутват украинските градове, гинат невинни жители, жени, деца и старци, а милиони бежанци напускат домовете си.

Днес заедно с Войната тържествува само Лъжата. Безочливата Лъжа, използвана да оправдае бомбите и ракетите. Тя е в речите на политиците-агресори: близо месец те нагло повтаряха, че нямат намерение да нападнат съседна Украйна.

След като я нападнаха, всеки ден взеха да обновяват лъжите си: първо нарекоха войната „специална операция” и „омиротворяване”. После измислиха дума-оправдание за агресията: „денацификация”. Като и това не хвана вяра за пред света, почнаха да твърдят, че Украйна щяла да ги нападне първа (били намерили тайни планове), а те я изпреварили, за да се защитят. После заговориха за биологично оръжие – украинците го разработвали, заедно със Запада. И за химическо. Доказателства – нула. Друго твърдение: в биолаборатории на украинска територия заразявали птици с вируси, за да разнасят на крилете си зараза по руските земи…

Президентът Путин лъже народа си, че го води към победа и възход, външният му министър Лавров лъже света, че Русия не напада никого, а когато руска ракета взриви театъра в Мариупол и уби стотици цивилни, говорителката Захарова излъга съвсем кратко, само с едно изречение: не бомбардираме граждански обекти!

Защо мислят, че някой по света им вярва?

От гласуването в ООН се видя: 140 държави осъдиха руската агресия в Украйна, само четири подкрепиха войната на Путин… И то кои: Беларус, Сирия, Северна Корея и Еритрея!

А къде сме ние?

Официално сме в НАТО и ЕС, а иначе лъжите на руската пропаганда у нас намират благодатна почва. И не само от таксиметрови шофьори ще чуеш, че украинците са нацисти и напълно си го заслужават. Тази путинска теза се разпространява по медии и по социални мрежи. Нещо повече: даже наши генерали /натовски!/ твърдят в интервюта, че НАТО е започнало войната в Украйна.

И това има свое обяснение: още през 2015 г. Френският вестник „Льо нувел обсерватьор” публикува информация, че Русия е наляла в български медии 10 милиона евро.

Вероятно и после е продължила да налива милиони в медийната ни мелница, в интернет-тролове, в политическите ни партии и в отделни политици. Като виждаме колко са активни, доста трябва да са заработили.

Сега берем хибридните плодове на кремълската пропаганда.

Днешният Първи април ни бе отнет като празник на хумора и превърнат в Ден на Хибрида.

Но и в хибридната война място за хумор има.

Хуморът е оръжието, което най-ефектно  може да обезсили лъжата. Неслучайно диктаторите се боят от вицове за тях, от образа си в карикатура, от сатиричните стрели и ироничните апострофи. Танцът на Великия диктатор със земния глобус от Чаплиновия филм разкрива Хитлер по-убедително от стотици политически портрети и анализи.

Затворете очи и заменете филмовия образ с образа на днешния кремълски „миротворец”, който пак си играе с глобуса. Ама и държи ядреното копче.

Няма ли да настръхнете за бъдещето на човечеството?

Когато става дума за военно подпомагане на Украйна, нашите политици, за разлика от другите европейци, се снишават, усукват и шикалкавят. Ние, хумористите, не можем да дадем на украинския народ друго оръжие освен карикатури, вицове и сатирични текстове.

Тъй както умеем, ще помагаме на мира да победи войната, за да не се превърне хуморът на бъдещето в черен хумор.

М.ВЕШИМ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име