fbpx

СНИМКА С ЕВТАНАЗИЯ

Едно от любимите занимания на нашите народни избраници е да се снимат с електората – така наричат нас, простолюдието.

Симпатично е – гушкат деца, галят първолачета, целуват ръце на старици, чат-пат почерпят някого, но от скромност не се снимат с него, защото най-важ­ни за тях са скромността и дискретността.

Разбира се, грижата за погалването и фотографирането на електората не свършва с изборите – напротив, тя точно с тях започва, защото след едните избори винаги следват други – в случая – европейските.  Екипите внимателно следят новините и щом се появи удобен повод за снимка –  веднага информират началството.

На мода напоследък са катастрофите и човешките трагедии – щом се зададе някоя нова – и се започва!

Вярно, наводнението в Мизия, да речем, не предизвика нечий особен интерес – може би защото все още имаше повсеместни превалявания, пък и беше кално, трябва да разбираме хората – и те обувки купуват, не може да се насмогне да се гази кал по всяко наводнение.

И палатковият лагер на родителите на деца с увреждания не предизвика Бог знае какъв интерес – може би защото според пиарите децата не са достатъчно фотогенични.

И кампанията забуксува…

Но пък времето се оправи и – ето ти късмет! Яви се чума по животните в Ямболско. Телевизиите вдигнаха шум, властите започнаха да трепят стоката и да я заравят с булдозери (те на това му казват „евтаназия”, само че си е същото), стопаните плачат и нареждат – какъв по-добър повод да отиде човек да се снима с тях!

Първа се завтече защитничката на унижените и оскърбените г-жа Нинова, даде две интервюта, обкръжена от нещастните хора със съсипани  живот и поминък, и се щракна в най-загрижената за народа народополезна поза – седнала като истински народен водач не в служебната лимузина, а в каруца, събеседваща по телефона с неизвестен, предполагаме, министър от престъпното управление.

Примерът се оказа по-заразителен от чумата по овцете – светкавично и евродепутатинът Джамбазки, избран по линията на нецензурната партия на г-н Бареков, обяви, че също ще цъфне на местопроизшествието. Няма начин – всичките телевизии са там, да не говорим за вестникарските репортери!

Вносителят на г-н Джамбазки в Европарламента, г-н Бареков все още не се е появил да се щракне загрижено сред нещастните си сънародници, може би защото вече се снима с кравата Пенка, а може би и защото е преценил, че е предизвикал достатъчно съчувствие сред консервативната общественост.

Към кравата, разбира се – вие какво си помислихте! Ама че сте  наивни – смятахте, че към вас ли?

Румен Белчев

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"