fbpx
От категория: Каква стана тя

МАЗНИ БОРБИ

Старият актьор Христо Динев разказваше история от началото на миналия век.

Варненският театър обикаля Делиормана и попада на селски празник – събор плюс мазни борби. Мазни, защото борците са намазани със зехтин, та да им е по-трудно. Един от сценичните работници решава да се пробва и изненадващо за всички гътва най-силния. Питат го – ти кой беше, бе, аланкоолу, а той отвръща, че държи да остане анонимен.

След това из селото се разгласява, че привечер Аноним пехливан ще представя „Хамлет“ и други пехливанлъци…

Защо се сещам за тази стара история?

Ами – да речем, защото Корнелия Нинова обяви, че можела да залее милата ни Родина с олио.

И като почнат едни мазни борби…

Анонимен пехливан пусна слухче за поскъпване и веднага пред бензиностанциите се извиха опашки.

Втори, а може би пак същият, подшушна друго – и народът започна да се бие и мре за шише олио.

Правителството, то затова е правителство, за да е сериозно и отговорно – прати сериозните си служители дълбоко под земята, за да ни покажат, че бомбоубежищата ни вече за нищо не стават и в случай на война трябва да се крием в метрото, но, спокойно, то можело да побере цял милион уплашени поданици. Страхотно успокоение – гответе се, братя, за войни и бедствия! И – мислете му вие, останалите, дето си нямате метро!

Услужливите медии вече започнаха да ни предлагат за какво да бъде следващата ни битка пред магазините.

Едни ни призовават на бой за брашно и захар. Други – предвиждат предмагазинни среднощни сражения за кора яйца.

Не че е трудно да се предвиди, по Великден яйцата традиционно са кът. И скъпи. Но друго си е да призовеш хората да натъпчат хладилниците, та започне ли войната, да има човек какво да си пръжне.

Докато чакаме някой да ни нападне, за да ни вземе олиото от мазето, брашното от килера и яйцата от хладилника, няма как да не се появи неанонимна партия, която да призове народа към невъоръжено въстание.

Така по нашенско един ден ще наричат предсрочните избори.

И как да не призове, призова, при това с пълно единодушие!

Защо ли? Ами – защото:

Докато Борисов беше на власт, олиото беше без опашки!

Докато ГЕРБ управляваше, страните от ОПЕК не смееха дори да си помислят да вдигат цената на петрола!

Докато Той бе премиер, Путин не се осмели да нападне Украйна!

Направиха шашмата с машинките по изборите – и целият свят се обърка!

Е, наистина не ни остава нищо друго, освен да чакаме Корнелия да разлее олиото, та всички заедно да се включим в мазните борби.

Макар че на нас война не ни трябва – ние сами ще си се изпотрепем помежду си.

Румен БЕЛЧЕВ

____________

П.П. И нашият вестник може да се включи в медийната битка за подлудяване на народа! При това – с изключително разумно предложение. Всички знаем, че се чака повишение на цената на газа, оттам – и на парното.

Нека всеки съзнателен софиянец си напълни кофи, легени, туби, варели  – кой каквото намери – с топла вода от чешмата, докато е все още относително евтина – та да си я има за другата зима!

За това все още никой не се е сетил, добре, че сме ние, та да дадем идея как да се източи предизборно язовир „Искър“!

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име