fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ПОРТИЕРЪТ НА БУРЖ АЛ АРАБ

След 7-минутно интервю на елементарен английски Чичо Митко – пенсиониран военен от Банишора, бе избран за портиер на луксозната сграда Бурж Ал Араб в Дубай. Присъствието му се усети още на следващата сутрин. Тогава, за да освежи фоайето, го поля цялото с противопожарния маркуч, въпреки наличието на всички високотехнологични почистващи системи в сградата. Тежките персийски килими попиха влагата и се издуха като пуфове за сядане. Тайната на измиването бе, че във водата добави настърган домашен сапун от родното му село, нелегално внесен с багажа. Отделно от това Митко стриктно следи да не се крадат брошурки на Кауфланд от пощенските кутии.
Пред входа Митко сложи една голяма метална решетка, която играе изтривалка и който не си изтръска обувките, той веднага го връща. Даже Джей Ло веднъж боса я събу:
– Нема да ми изтришате у входа песyк, ей. Тука има ред. – А Бен Афлек го гледа криво, но не смее да се обади и булка му преджапа боса по плочките.
Няма как, Митко иска всичко да е жус.
След два дни Чичо Митко, незнайно как, докара шест ръчни колички с кокоша тор, облагороди пясъка зад сградата ни и веднага набъца праз лук. Понеже жегата е убийствена, над лука е направил ламаринен навес и от всички страни им вее с вентилатори. С тая работа е много горд и с особена строгост си пази насаждението. Веднъж на Том Ханкс му звънна мобилният телефон, току да влезе в сградата и за да не го чуят домашните, че му се обажда една подозрителна филипинка, почна да шари насам – натам около сградата. Е, да, ама нагази у лука. Митко веднага го видя, защото усети накъде вървят нещата, и го хвана за тънкото вратле.
– Сори, Митю, за лука – рече Ханкс с уплашен поглед – Обаче нали няма да кажеш на жена ми за разговора?
– Може да си претрая, ако ставаш няколко дни към четири сутринта, така, на хлад, и пускаш пръскачките да оросят лука.
– Дийл – каза Ханкс и Митко му освободи вратлето.
За асансьорите в сградата Митко веднага усети, че някои прекаляват с возенето нагоре-надолу, и въведе системата с чипа. Плащаш 12 долара на месец и Митко ти дава ключодържател с чипче. Не плащаш 12 долара и пердашиш пеша по два-триста етажа. „Тарикати недни” ги нарича военният от Банишора.
Тия дни в сградата се мотае Анджелина Джоли. Слиза по асансьора до партера, нещо а да заговори Митко, па се засрами и се качи нагоре. След десет минути пак слезне и така няколко пъти.
Митко не издържа и я запита:
– Кажи, мило, какъв е проблемът?
– Ами, Митко, не мога да гледам канала „Нешънъл Джиографик”. Предава ми матаво.
– Готово. Ши гу опраим.
Митко отдавна е забелязал една келява сателитка, дето са я боднали на върха на сградата. Той знае, че с това менте сръбските канали няма как да се хванат чисто и беше въпрос на време някой да поиска услугите му. Много преди Джоли да събере сили и смелост да го заговори, Митко поръча една елементарна антена от времето на соца и є добави една джаджа, с която всеки канал става джам. И тоя ден Митака се качи на сградата и подмени антената. Както си беше на върха, хвърли едно око в комина и както и очакваше, оказа се запушен.
– Тия само се правят на богаташи, а горят само от най-евтините въглища, от бобовдолските.
И по тоя въпрос беше подготвен. Извади от раницата едно гюле, хвърли го в дупката и за по-сигурно изсипа 43 кила нафталин да изгори саждите в периферията. От тая процедура на Джесън Момоа на 43-ия етаж му хвръкна розетката в кухнята, а на Мерил Стрийп, под него, є се отлепиха тапетите в коридора. Карай, сега има яка тяга в комина.
Митко слезе до Джоли да провери телевизията дали е наред.
– Перфектно предава Нешънъл Джиографик. Ама можеш ли да ми обереш едни паяжини.
Ко да праи Митко, ще обира и паяжините на Джоли. Все пак разведена жена, не е укоримо.
– Може, но утре искам зелник. Така, и сланинки да има.
– Какво е зелник ?
Митко поглежда часовника, таман 4 ч. сутринта е. Той се насочва към балкона и с много зор в тъмното разпознава тромавата фигура на Том Ханкс около неговия праз.
И остава доволен.

Калин Василев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име