fbpx
От категория: Каква стана тя

Патриотични игри

Когато прочетох, че братята Кличко – световни шампиони по бокс, мултимилионери, които в момента биха могли да са навсякъде по света, са останали да защитават Киев, се замислих какво точно означава да си патриот. И защо у нас патриотизмът напоследък се е превърнал в нещо ако не грозно, то поне нелепо.

Ето три родни типа патриоти, допринесли за това.

  1. Политическият патриот.

Любопитното при него е, че в повечето време той е в нещо като полусън, летаргия, но незабавно се активизира, когато забележи журналистически камери и по време на избори. Тогава той става и изобретателен – може да облече носия, да се разходи по Витошка с калпак, да отиде в телевизионно студио с байрак. Абе, всичко за родината! И нищо, че вкъщи хапва френско сирене, пие италианско вино и замезва с испански колбаси – важното е да напуснем ЕС колкото се може по-бързо!

  1. Трапезният воевода.

Той се характеризира с буен нрав и крайна решителност, но само на маса. Готов е да поиска репарации от Турция за робството; само да си допие ракията и отива да брани родината на фронта; за два дни му я дайте тая държава и ще видите какво се казва мъжко управление! Общо взето, колкото по-голяма е трапезата, толкова по-мащабни стават и възгледите на трапезния воевода. Но горе-долу след деветата ракия и нахлуването на войските ни в Северна Македония, за да си вземем Охридското езеро (всички родолюбци да носят буркани, с които да прелеем езерото на родна почва), трапезният воевода се изчерпва физически и заспива. Понякога на масата, понякога на земята, но винаги с патриотично похъркване в ритъма на химна.

  1. Фейсбук патриотът.

Както би казал Сароян – той е нещо като нищо на света. Общо взето сраснат със стола си, фейсбук патриотът живее в социалните мрежи – пише гневни коментари от сорта на “Народе????”, но за разлика от Левски той слага пет въпросителни, защото е по-възмутен дори от Дякона! Любимите теми на фейсбук патриота са България на три морета и Световното през 94-та. Интересен за психолозите е и начинът, по който пише посто­вете си фейсбук патриотът – с големи и малки букви, удивителни по средата на изречението, без точки, но с 4-ки и 6-тици вместо Ч и Ш…

Принципно той милее за родината и е готов на всичко за нея, само не и да отиде да гласува. Не че нещо, ама много опашка и разправия, бе, бате!

Деян Копчев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име