fbpx
От категория: Каква стана тя

Зор за затвор

Да си богат не е лесно, една от най-характерните черти на заможните хора е, че изпадат в постоянни дилеми в какви по-причудливи забавления да се впуснат. Ето например – на жителите на швейцарския град Цюрих е предложена възможност, която се случва веднъж в живота – да станат затворници, съобщи Le Temps.

Избраните доброволци ще прекарат четири дни в отделни килии. През това време ще бъдат подложени на реален арестантски режим, въпреки че ще получат някои отстъпки за техния комфорт като вегетарианско меню, например. Мераклии не липсват – над 700 души вече са заявили желание да участват в експеримента.

Като се замисля, ако някой роден пандиз обяви подобна инициатива, най-добре е да покани първо действащите политици да се включат в нея. От всички обществени прослойки родният политик е най-ощетен откъм търкане на нара. В целия преход се сещам само за две мижави присъди на депутати – едната през 2009-а година, когато Владо Кузов получи три години условно за блудство с малолетен. Седем лета по-късно Волен Сидеров беше осъден на двугодишна пробация за хулиганство. И до днес затворът продължава да е тера инкогнита за нашенските политици.

А какви времена е имало само! През 1903-а година е свикан първият Държавен съд. Министри от двата кабинета на Тодор Иванчов са обвинени в измяна на отечеството и корупция. Той заедно с Васил Радославов и Димитър Тончев получават по 8 месеца тъмничен затвор и лишаване завинаги от граждански и политически права. Държавен обвинител е Александър Малинов, който през 1922-а година сам попада в Шуменския затвор. Компания му правят още 11 управляващи, обвинени за националната катастрофа след Първата световна война.

Всъщност по царско време е било съвсем нормално провинилите се политици да си получават заслуженото. През 1916-а година например осем стамболовисти и шестима земеделци отнасят присъди между 8 и 10 години заради крупно финансово присвояване.Срещу тлъсти комисионни те изнасят в чужбина държавния зърнен резерв с цел да дестабилизират правителството на либерала Васил Радославов. В наши дни подобно комисионерство е ежедневие, да сте видели някой политик зад решетките? Защо, уважаеми, се страхувате да полежите малко на топло, нали знаете какво е казал поетът: „Но във затвора попаднал на хора/ и станал човек”. Комай това е единственият начин повечето от вас да станат човеци.

 Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име