fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ЛЪВЪТ БАЛКАНДЖИЕВ

Понякога, когато се каниш да изпишеш вежди, вадиш око. Така се получи и с уж добрите намерения да се прекратят измъчванията на животни, като се забранят дресурите, цирковите представления и кучешките надбягвания. А никой дори и не се замисли, че с това на много създания завинаги се прекратяват артистичните кариери, постигнати с толкова труд и бой.

Върху това разсъждаваше лъвът Балкан, докато глозгаше омръзналите му конски ребра. Това беше редовното му меню, защото никой не идваше да си прибере задържаните в двора на районното заради нарушения ромски коне и каруци, понеже нямаха пари за натрупаните глоби. Циркът помагаше по този начин да се отвори място за новите попълнения.

Лъвът беше толкова мощен и внушаващ страхопочитание, че някакси съвсем естествено започнаха да се обръщат към него на Балканджиев. Това не го правеха дори за директора на цирка, когото наричаха фамилиарно Тошко.

Сега обаче главата на Тошко бе пламнала от грижи как да се отърве от него. В отчаянието си директорът писа до министерството на културата да поемат патронаж над лъва, тъй като все пак е част от националния ни герб, символ е на българщината и други такива, но хладният отговор бе, че няма предвидени средства в настоящия бюджет. Софийската зоологическа градина също отказа с довода, че липсва свободен щат за още един лъв. Едва два от провинциалните зоопаркове изобщо отговориха, и то, колкото да изтъкнат мизерията си. В единия имало само няколко местни кози, обявени за лами, а в другия – обикновени кокошки в клетка с табелка „Шриланкска джунглова пернатка”. И не можели да се откажат от тях за сметка на лъва, защото в първия използвали козите за мляко и сирене, с които осигурявали допълнително материално стимулиране на персонала, а пък във втория яйцата от птиците давали на пазача за обедния му омлет, понеже нямали столова. Тогава някой припомни за аналогичен проблем през 2018-а година с цели три лъва от зоопарка в Разград, изпратени в Холандия. Но това не вършеше работа сега, защото вече нямаше такава държава. Все пак накрая се съгласиха да му потърсят късмета в чужбина като толкова много българи.

И един ден камионът с желязната клетка с емигранта вътре потегли. Пътуваха бавно, защото спираха във всяко населено място да увещават местните да приемат животното. Някъде към десе тия ден през нощта природозащитници пуснаха лъва на свобода.

Настана голяма паника. Но животното не бе агресивно към хората. Скоро го локализираха и разбраха, че то е поело обратния път. Искаше единствено да се върне в своята родина. Родина, а не прародина, както по друг повод се бе изразил известен политик. С дронове започнаха да следят славния му поход на югоизток. Това стана сензация и новините започваха и свършваха с него. „Лъвът мина Храдец Кралове и пое към Пардубице”, „Царят на животните закуси хубаво с една заблеяна овца до Ческе Будейовице” и така нататък. Един ден всички бяха потресени, когато научиха, че унгарски бракониери се опитали да го застрелят за трофей край Кечкемет, но той смело ги разпръснал и си е жив и здрав.

Всеки ден се даваха точни данни за маршрута му и хората със затаен дъх ги следяха. И после всичко секна отведнъж. Сякаш изчезна. Тези животни така добре умеят да се сливат с ландшафта.

Веднага плъзнаха слухове, че може би македонците са го пленили и ще го пуснат, ако ние ги пуснем в ЕС. Това породи напрежение и двете ВМРО-та – нашето и тяхното, започнаха да набират четници. Нещата се поуталожиха обаче, когато бе засечен в Белградския зоопарк пред клетката на разгонената сръбска лъвица Ружица.

Но случаят съвсем не е решен. Напротив. Какво правим, ако я придума да дойдат да живеят в България? Ние с един лъв не можахме да се оправим, че с два ли?

Пак проблеми ли? А ако откаже да го последва и разбие сърцето му?

И да стои отново и отново безнадеждно сам над оглозганите конски ребра?

Бедни, бедни, Балканджиев! Защо не умря при Кечкемет.

Иван САРИЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име