fbpx
От категория: Каква стана тя

ЧАСЪТ НА ХИБРИДИТЕ

Докато Путинова Русия дрънка оръжие на украинската граница, у нас по медиите се чува друго дрънкане, дрънкането на „специалисти” и „анализатори”.

Която и телевизия да включиш, все ще излезе политическият „анализатор” Боян Чуков да ти обясни, че не Русия е агресор, не тя трупа войски по границата с Украйна. Кремъл  е напълно в  правото си да се защити от разширението на НАТО на изток.

Който и сайт да отвориш, ще попаднеш на геополитическите разсъждения на друг голям „анализатор”  – Валентин Вацев. Вацев е категоричен в анализа си: „Западът ни продаде като навремето в Ялта, сега той се разбра с Путин и си стиснаха ръцете – ние оставаме в руската сфера на влияние, а в замяна Путин няма да се съюзява с Китай срещу Щатите.” Разбирате ли: пак сме изтъргувани! Коварният Запад пак ни прекара! Който си е мислил, че България безвъзвратно е член на НАТО и ЕС, много  се е лъгал. След месец или година атлантическият ни сън  свършва, събуждаме се в нов СССР и сме член на нов Варшавски договор.

Пускаш радиото – националното. Там  водещият журналист Петър Волгин има думата, ако не всеки ден, поне през ден. Тезите му не са по-различни от Чуковите и Вацевите. Пак Русия е нападнатата, пак е притисканата, пак има правото да защити границите си от агресията на САЩ и НАТО. Все едно Русия е гълъб на мира с маслиново клонче в човката, а лошите американци и натовските им марионетки (България в това число)искат да запалят трета световна война.

По-голямо антиамериканско говорене в българските медии не е имало. Дори в годините на Студената война, когато президентът Рейгън бе „враг № 1 и на Тутраканската селищна система” (според лозунг от това време)  журналистическата истерия срещу Щатите бе по-умерена. А тогава бяхме идеологически врагове, пък днес сме уж съюзници.

Резултатът от цялото това медийно дрънкане: тръпки да побиват българина! Че да се тюхка байчото в селската кръчма или в телефонно обаждане в ефира на БНР: „Защо пак се наредихме в съюза на губещите като едно време при цар Борис? Ама тогава царят не прати нито един войник на източния фронт, а пък сега нашите управници тръгват да воюват с Русия, нашата освободителка!”

Не му стигат на нашенеца другите страхове – от високите цени, от ниските доходи, от пандемията на Ковида, та сега трепери  и от война. Световна.

Която, според „анализаторите” Чуков, Вацев, Волгин, всеки момент започва и руските ракети вече се насочват към нашите градове…

Случайно ли у нас се активираха такива „анализатори”? Случайно ли „анализите” им съвпадат, случайно ли са на едно мнение?

Нищо не е случайно: вижте ги откъде идват…

Боян Чуков идва от ДС, кадрови офицер от някое си Главно – Първо,Второ, Трето…Пето…. Вацев идва от БСП, по времето на Жан Виденов бе главен идеолог на партията, та на неговите „анализи” дължим и хиперинфлацията от Виденово време.

А Волгин  – самообявилият се за „политически некоректен” журналист?

Може да е  политнекоректен, но само към Щатите и ЕС,  към Русия си е много коректен. Даже прекалено… Сякаш е на щат не в БНР, а заместник на Песков, говорителя на Кремъл.

Излиза, че не са обикновени анализатори, а хибриди… Кръстоски от различни интереси.

Те да ти говорят за световната политика е все едно доцентът Мангъров да ти обяснява за Ковида.

Война, ядрена или конвенционална, едва ли ще има.

Друга война се води сега – хибридна…

М.Вешим

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име