fbpx
От категория: Каква стана тя

Конкурс „Най-смешният човек, когото познавам“

Да минеш по прекия път

Напоследък смешните хора не ни въздействат; потънали в депресия, не можем да ги оценим, но попаднали в обхвата на някои институции,винаги можем да станем взаимно за смях.

Често се споменава,че психиатричната помощ у нас не се използва, както се полага,но все пак тя би могла да ни обхване в най-малко очаквания момент.

Повечето психиатрични заведения разполагат с обширни и подредени дворове с градинки, предразполагащи към размисъл за лесното преминаване на границите между общоприетото и индивидуалното поведение.

Веднъж пътят ми минаваше през двора на една подобна психиатрична болница. Бях решил да вляза от едната страна и да изляза от другата, така се съкращаваше разстоянието. Птичките пееха, беше лято, беше май, синьо бе небето. Навсякъде царяха подвеждащи мир и тишина.Обзелата ме идилия бе грубо нарушена от внезапно изскочила жена в бяла престилка и табличка с лекарства в ръце, която безапелационно ми нареди моментално да си изпия хапчетата.

Веднага се сетих за филма по мотиви на Едгар Алан По, в който пациенти бяха превзели клиниката и се представяха за лекари пред други пациенти.

Започнах да анализирам: ако тази жена беше от персонала, тя явно ме бъркаше с някой пациент, но можеше да бъде и пациент, който ме бърка с друг пациент. Замислих се дали да не изпия предложените от провидението хапчета и изчакам ефекта на място. Отказах се, защото настроението на жената беше много лошо и не смеех да се надявам на чудеса.

След този размисъл реагирах спонтанно и заявих,че НЯМА да изпия хапчетата. Това засили гнева на жената малко повече и отприщи монотонен спор по темата.

Усещах, че нямаше да устоя дълго на натиска и скоро щях да бъда в неутрално към действителността състояние на духа. Положението се разведри от появата на истинския получател на лекарствата. Оказа се,че доста си приличаме.

Цялата история показва, че като тръгнем по прекия път, вместо по обичайния, може да си разширим или стесним кръгозора по най-неочакван начин.

В зависимост от късмета и интуицията.

                                                         Даниел Харизанов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име