fbpx
От категория: Каква стана тя

ИСКАМЕ СИ НАШИТЕ ЧИСЛА!

Често социалните мрежи са място за среща на ерудирани личности, между които се разгръщат научни, направо академични дикскусии. Ето един пример.

Какво тревожи Габриела Талева във фейсбук?

„Здравейте, приятели.

Майка ми има позната в министерството на образованието и днес ми каза, че обмисляли да вкарат в училищата задължително обучаване на арабски числа!!!!

Вие как мислите?! Трябва ли децата ни да учат такива неща?!”

След това разкритие за пъклените планове, които кроят в просветното министерство, следват цели 80 коментара на мислители, загрижени за образованието на децата ни. Отсяваме ги и цитираме три, които показват какво е нивото им.

Ками Василева:

„Според мен е прекалено! Имаме си толкова хубави български числа и то на кирилица!!”

Стефка Колева:

„Защо трябва да учим чуждите като си имаме наши, български??“

Ангел Николов:

„А арабите ще учат ли нашите числа, а?”

Въпрос на място. Той характеризира най-добре тази образователна дискусия, която няма начин как да се определи освен като патриотична. Защото в нея участват родители с най-различни политически и етнически пристрастия, но нито един от тях не пожела децата да изучават в школото турски, руски или американски числа. Нито пък, да ни извиняват нашите съседи от Скопие, македонски числа. Но този родителски патриотизъм е разбираем – нима има нещо по-подходящо за учениците в родните училища да смятат с хубавите български числа на кирилица?

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име