fbpx
От категория: Каква стана тя

НАШИЯТ ПЕТЪЧЕН САЛОН

ЕДИН СКРИТО-ПОКРИТ ФИЛМ

Режисьорката Адела Пеева навърши 3х25 по стършеловото летоброене. Желаем й здраве и се надяваме да гледаме още нови нейни филми!

А на какво се надява режисьорката?

Най-после да види своя документален филм „Да живее България” на екрана на обществената БНТ. За да го гледат и повече българи.

В разговор с водещия на предаването „Култура.бг” по БНТ по случай юбилея си Адела Пеева сподели, че вече пет години БНТ не  показва „Да живее България”.

Обяснимо е, ако комерсиалните частни телевизии не се интересуват от остросоциални филми за днешната действителност – в привличането на реклами те залагат на реалити-формати, а не на сериозните филми.

Но  БНТ, обществената медия, която се издържа с парите на данъкоплатците, защо затваря екрана си за този филм?

Изглежда ръководството на БНТ не иска главоболия и тревоги.

А филмът е  тревожен, като повечето от лентите на Адела Пеева. Даже много тревожен.  Ето какво сме писали за него преди пет години, през ноември 2017-а, когато е била премиерата му.

„Да живее България!” е новият документален филм на Адела Пеева, показан на Киномания. Темата: патриотизмът, който лесно прераства в национализъм и даже в националсоциализъм. В продължение на три години режисьорката е наблюдавала развитието на героите си – момчета, тръгнали от класната стая с маршировки и пеене на „Вятър ечи” , развявали най-дългия национален флаг /300 метра/ из улиците на Стара Загора, за да стигнат до факелното шествие на Луков марш. „Добри момчета”, както ги определи един от героите във филма – директор на Старозагорския театър. Толкова „добри”, че вярват в „България на българите” – вън циганите и турците! Скандират: „На бой, на бой, за народа свой!”. Обявяват се против Ньойския мирен договор  – време е да бъде преразгледан!   А едно от „най-добрите момчета”, което иначе мечтае да стане актьор, се снима с фашистка униформа във Фейсбук. И абсолютно спокойно оправдава нацистките зверства в лагерите на смъртта – евреите това заслужават!

Пет години след заснемането си филмът на Адела Пеева ще звучи още по-тревожно в днешната ситуация. Нищо, че вече в парламента ги няма патриотарите на Каракачанов и Джамбазки, фронтоваците на Валери Симеонов и атакистите на Сидеров. А на президентските избори щурмовакът Расате,  макар да нападна офиса на неправителствена организация, за да вдигне шум, получи едва четвърт от процента.

Обаче националистическата ниша не търпи празно пространство. Там все повече се намърдва друга сила – „възродителите” на Копейкин. Те влязоха в парламента, използвайки антиваксърските нагласи, но събират крайни съмишленици с национализма и антиевропейското си говорене. В партийната си програма са записали териториално разширяване на България с присъединяването на Македония. Повечето от техните привърженици, които се опитаха да влязат в парламента като протест срещу зелените сертификати, са от същата порода на маршируващите „добри момчета” от филма „Да живее България”.

Няма ли най-после БНТ да излъчи лентата на Адела Пеева?

За да види обществото какво го грози и ако са му останали защитни сили, да се разтревожи!

Михал Мишковед

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име