fbpx

Забавно право

ЗНАЕМ ЛИ КАКВИ НИ СЪДЯТ?

Първата работа на новия министър на правосъдието Надежда Йорданова бе да поиска от Иван Гешев да подаде оставка.

От две години насам всички критики, нападки, ругатни за лошо правосъдие  са насочени изключително към Иван Гешев. Така се създава впечатлението, че освен него всичко останало в родната съдебна система е перфектно и не трябва да се пипа.

Така ли е в действителност?

Преди време съдът в град Лоди, Италия, издаде европейска заповед за арест на 40-годишната Атанаска В. от Шумен, издирвана за кражба и неправомерно ползване на кредитна карта. Италианските магистрати поискаха от Шуменската окръжна прокуратура тя да бъде арестувана и изпратена на властите в страната на Ботуша. Нейното престъпление не е изненада за шуменци, защото Атанаска си е рецидивист – до сега е осъждана три пъти за кражби на дебитни карти и  теглене на пари от тях, както и за джебчийство.

Голяма изненада обаче е другата европейска заповед за арест, издадена от магистратите в Лоди и изпратена до Окръжната прокуратура. Тя се отнася за 23-годишния И. И. от Шумен. Той също като Атанаска В. е издирван за кражби на чужди кредитни карти и теглене на пари от тях. Затова искането към прокуратурата е той да бъде арестуван и върнат  в Италия, за да бъде съден там.

Деянията на двамата нашенци си приличат, но извършителите се различават един от друг. Докато Атанаска В. е рецидивистка, която се подвизава предимно на улицата, то И. И. освен че краде банкови карти, се препитава и съвсем законно – като … съдебен заседател. В Окръжния съд в Шумен.

Тоест, този млад и надежден кадър на родната Темида, издирван по цяла Европа, за да бъде арестуван и съден, също е съдел издирвани, а впоследствие арестувани като него. Бил е длъжен безпристрастно да преценява кой е невинен и кой е извършил престъпление, да се подписва с останалите членове от съдебния състав кой да бъде оправдан, кой каква присъда да получи и кой за колко време да влезе в затвора.

И държавата ни му е плащала, за да отсъжда кой е крив и кой – прав.

А в свободното си от правораздаване време точи чужди банкови карти.

А после се чудим защо Европейският съд в Страсбург постоянно санкционира България с десетки хиляди за калпаво правосъдие.

Сергей Трайков

Още от "Стършел"

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

РАЗВОД  МИ  ДАЙ, бензин ще се намери

Добрата новина е, че управляващите се поразмърдаха и започнаха да поглеждат по-критично към петролния властелин „Лукойл”. Малко срамежливо, но все пак е дългоочаквано начало. Като основните маркери са прекратяване на концесията му на нефтопристанището и на дерогацията (частичната отмяна на забраната) за внос на руски нефт. Странно е обаче как почти четвърт век беше оставена руската фирма да си прави каквото...

Продължете

МНОГО ВИ ЗДРАВЕ ОТ…

Не че ме гони носталгията, но едно време си имаше ред! И човек знаеше пред кого да легне и на кого да се помоли, за да се уреди въпросът. Ниска ти е заплатата – събираш стотина души с ниски заплати, лягате на паветата пред Министерския съвет и Бойко вдига заплатите. Високи са ти данъците – събираш стотина данъкоплатци, лягате сред  „Дондуков“...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"