fbpx
От категория: Каква стана тя

ДЕПОЛИТИЗИРАН ЛИ Е МИНИСТЪР РАШКОВ?

Съставът на новото правителство се формира по формулата 10-4-4-3. Най-много министерски кресла са за  Продължаваме промяната! По 4 за ИТН и БСП, 3 за ДБ.

МВР министърът Бойко Рашков и образователният Николай Денков запазват постовете си от  служебния кабинет, а пък служебният премиер, ген.Стефан Янев, сега става военен министър.

Но нещо във формулата не се връзва. Бойко Рашков за какъв го броят? За безпартиен ли? Че през цялата си кариера на следовател той винаги е бил свързан с една партия. Тя първо се наричаше БКП, а след това – БСП. През 2001 Бойко Рашков даже бе депутат от БСП.

Сега какво – може би се е деполитизирал?

По въпроса реших да се допитам до един познат, генерал от службите (името му се пази в редакцията), бивш зам. министър на МВР в правителството на Димитър Попов. С него плуваме в един басейн (името на басейна се пази в редакцията), а после заедно пием кафе. Въпросният генерал  не крие принадлежността си към БСП – това е неговата партия от младини, вълнува се от проблемите є, всеки ден си купува вестник „Дума” – не само чете вестника, а и му вярва. Понякога дарява и от тавана на пенсията си за победата на социализма.

– Г-н генерал, деполитизиран ли е министър Бойко Рашков?

Бившият МВР-кадър не ми отговори директно, а предпочете да разкаже случай от своята практика:

– Когато след 10 ноември ме назначиха за зам.министър на МВР в правителството на Димитър Попов, министър стана Христо Данов. Той беше адвокат, възпитан човек. Извика ме в кабинета си и каза:

– Макар да сме на различни позиции, се надявам без проблеми да работим заедно.

– Разбира се – му отвърнах. – По закон аз съм деполитизиран…

Министър Данов се развесели:

– Г-н генерал, на мен ми е ясно колко сте деполитизиран…Но все пак разчитам на Вас.

Така се посмяхме с министъра, та даже пихме по една ракия. Адвокат Данов пиеше само ракия.

В края на този спомен генералът уточни:

– Та колкото аз бях деполитизиран тогава, толкова деполитизиран сега е и Бойко Рашков. Разбираш ме, нали?

– Ясно – отвърнах. – Разбрах, че социалистът Рашков не плаща членски внос на „Позитано”, но на него вашата партия винаги може да разчита…

Генералът кимна и  заговори за времето.

Михал Мишковед

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име