fbpx

ЛЮБИМЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

– Здравейте, драги зрители!  Кой е любимият водопроводчик на България ще разберем тази вечер. Гости в студиото са академик  Денчев, звездата от сериала „Мед и масло“, талантливата актриса, модел, певица и поетеса Кика и социалният психолог Стаматов, който ще ни очер­тае  параметрите на образа.

– Добър вечер. Всичко тече, всичко се променя, са казали древните. Ако тази енергия на теча не се контролира от водопроводчика, представяте ли си докъде би стигнало човечеството?

– Ужас!

– Наистина би било ужас. Затова в древния Рим водопроводчикът  е бил свободен гражданин, а не роб. Предполагам, че цезарите са имали личен водопроводчик, но той също е бил свободен. Докато днес ние сме роби на нашите водопроводчици. Търсим ги, чакаме ги с дни да дойдат.

– Вие, Кика, какво мислите?

– За мен всеки мъж е потенциален водопроводчик. Всичките ми приятели са разбирали и са ми сменяли кранчета, казанчета в апартамента. И  Тони, и Оги, и Дени…Е, аз имам комплект  инструменти у дома.

– Както се пееше в стария хит „Ако ме обичаш, скъпа, ще ти купя водомер.“

– Абсолютно. Кола, водомер. Две в едно.

– Академик Денчев, вие на кого разчитате? Имате ли свой водопроводчик, който може да бъде и водопроводчик на България?

– Добър вечер. Аз живея в нов блок.  В него има четирима професори, петима психолози, четирима лекари, шестима магистрати, манекенка, обаче водопроводчик няма. Няма и няма. Една чешма в мазето наскоро ни наводни. Страшно беше.

– Кошмар!

– Абе намерихме един,Генчо. Взе ни двеста лева. Услугата струвала сто лева, но още сто за избор на водопроводчик. Извинявайте, но водопроводчикът често от любимец става нелюбимец. По–добре да изберем любимия поп на България, отколкото водопроводчик.

– Е, ще видим нашите предложения след малко и тогава ще коментираме. Има и в тази професия таланти. А сега ще изпея един позабравен хит  за всички водопроводчици в България – „Водно колело“.

Валери Какачев

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"