fbpx
От категория: Каква стана тя

Цялата администрация – на ваксинация!

Свикнали сме често да вземаме на подбив братята македонци, но в съседната държава миналата седмица се случи нещо, с което ние едва ли скоро ще можем да се похвалим. Близо 131 000 служители в държавния сектор няма да могат да отидат на работа, ако не се ваксинират. Алтернативата за тях е да си правят PCR тест за своя сметка веднъж седмично, пише “Слободен печат”.

Мярката е предложена от Комисията за защита от заразни болести и е подкрепена от правителството. Сертификат за най-малко една доза ще е валиден за предпочитащите да отидат на работа без тест. След приемане на новото разпореждане всеки желаещ да си постави първа игла ще има десет дни да го направи, преди правилата да влязат в сила.

Така се действа, уважаеми български управници! С една подобна мярка правителството на Северна Македония ще накара 8 на сто от населението набързо да се погрижи за своето здраве. Нека не забравяме, че македонците са доста по-големи мераклии от нас, българите, по отношение на ваксинирането. Въпреки че не разполагат с препаратите на ЕС, цели 40 на сто вече са минали през иглата. С нашите незавидни 22 процента не знам как изобщо можем да се имаме за цивилизовани европейци.

Ако погледнем положението на Балканите, ще ни хване още повече срам – Турция и Гърция са над 60 на сто ваксинирани, Сърбия и Хърватия гонят 45 на сто, дори една Румъния е с 38 процента.

Според актуалната статистика щaтнaтa бългapcкa aдминиcтpaция нaбpoявa 142 613 дyши. Всички тези служители чакат на края на месеца да си вземат заплатите. Колко от тях обаче сте ги виждали да чакат на опашка за ваксиниране? Как да накараме целия този народ, наброяващ числеността на голям областен град, да се отправи към ваксинационните кабинети?

Нека помислим логично – кое е най-милото нещо в края на годината за администрацията ни? Е, как кое – тринайстата заплата, разбира се! Този изконен паричен стимул е толкова сраснал с психиката на служителя, че той дори не може да си представи как ще преживее празниците без него.

Решението е просто – всеки ваксинирал се взема тринайста заплата, останалите цъкат отстрани и си спомнят с умиление как са пълнили по Коледа пазарските чанти с луканки и суджуци. Така хем хазната ще спести няколко милиона от фонд „предвидени финансови бонуси”, хем ще качим някой друг процент на ваксинирани.

Да насърчим родната администрация, само тя може да ни отсрами пред света!

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име