fbpx

Цялата администрация – на ваксинация!

Свикнали сме често да вземаме на подбив братята македонци, но в съседната държава миналата седмица се случи нещо, с което ние едва ли скоро ще можем да се похвалим. Близо 131 000 служители в държавния сектор няма да могат да отидат на работа, ако не се ваксинират. Алтернативата за тях е да си правят PCR тест за своя сметка веднъж седмично, пише „Слободен печат“.

Мярката е предложена от Комисията за защита от заразни болести и е подкрепена от правителството. Сертификат за най-малко една доза ще е валиден за предпочитащите да отидат на работа без тест. След приемане на новото разпореждане всеки желаещ да си постави първа игла ще има десет дни да го направи, преди правилата да влязат в сила.

Така се действа, уважаеми български управници! С една подобна мярка правителството на Северна Македония ще накара 8 на сто от населението набързо да се погрижи за своето здраве. Нека не забравяме, че македонците са доста по-големи мераклии от нас, българите, по отношение на ваксинирането. Въпреки че не разполагат с препаратите на ЕС, цели 40 на сто вече са минали през иглата. С нашите незавидни 22 процента не знам как изобщо можем да се имаме за цивилизовани европейци.

Ако погледнем положението на Балканите, ще ни хване още повече срам – Турция и Гърция са над 60 на сто ваксинирани, Сърбия и Хърватия гонят 45 на сто, дори една Румъния е с 38 процента.

Според актуалната статистика щaтнaтa бългapcкa aдминиcтpaция нaбpoявa 142 613 дyши. Всички тези служители чакат на края на месеца да си вземат заплатите. Колко от тях обаче сте ги виждали да чакат на опашка за ваксиниране? Как да накараме целия този народ, наброяващ числеността на голям областен град, да се отправи към ваксинационните кабинети?

Нека помислим логично – кое е най-милото нещо в края на годината за администрацията ни? Е, как кое – тринайстата заплата, разбира се! Този изконен паричен стимул е толкова сраснал с психиката на служителя, че той дори не може да си представи как ще преживее празниците без него.

Решението е просто – всеки ваксинирал се взема тринайста заплата, останалите цъкат отстрани и си спомнят с умиление как са пълнили по Коледа пазарските чанти с луканки и суджуци. Така хем хазната ще спести няколко милиона от фонд „предвидени финансови бонуси”, хем ще качим някой друг процент на ваксинирани.

Да насърчим родната администрация, само тя може да ни отсрами пред света!

Влади Христов

Още от "Стършел"

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ И ПРЕИНАЧАВАНЕ

Един ден след 6-ти септември, Деня на Съединението, научих от Българското национално радио, че Захарий Стоянов бил „грантаджия”. Разбрах го от разговора на Велислава Дърева в предаването „12+3” с водещия Петър Волгин. Събрала в себе  си „цялата злоба на русороба”, Дърева си измисли някаква своя „история”, за да обяснява днешната ни журналистика. Тръгна от германския канцлер Бисмарк, който  подкупвал медии със...

Продължете

А ЗА МУСКУЛИ ПАРИ ИМА

Президентът Румен Радев пръв се курдиса за снимка с Нургюл Салимова, след като младата ни шахматистка стана втора на турнира за световната купа в Баку. И я награди с поздравителен плакет (няколко формални изречения в рамка), който не може да є послужи за нищо. Така продължи традицията българската държава да се държи като мащеха към двайсетгодишното момиче от търговищкото село Крепча,...

Продължете

ЗИМНИНАТА НА ЛЕЛЯ РАХИЛА

Леля Рахила, ако и да беше главен лаборант седми разряд и член-кореспондент на БАН, във втората половина на всеки август слагаше зимнина. По забележителен начин. Да вземем за пример корнишона – тя няма да отиде на първата сергия в града, а ще отиде при доверен търговец от зеленчуковия пазар в Кърналово. Сетне минава касетките с краставички с ултравиолетова лампа, за да...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"