fbpx
От категория: Каква стана тя

НАЛЪМ БЕЗ КАИШКА

Малко пояснение за по-младото поколение – налъмът е прабългарски дървен еквивалент на джапанката. Дето се вика – и ний сме дали нещо на света, особено на японската култура!

А защо се налага това пояснение – ще разберете, ако стигнете до края.

В началото, както винаги у нас, е разделението – спорим дали да празнуваме Деня на будителите или Хелоуин.

С будителите всичко е ясно – те са едни брадати и мустакати, които са в читанките, и децата трябва да им наизустяват имената, което си е живо нарушаване на конституционното право да си бъдеш неграмотен, но в такава държава живеем и пъшкаме под ярема на просветното министерство.

Хелоуин е една малка загадка за изследователите. Цяла година плашим децата с вещици, караконджоли, вампири и таласъми, а в един прекрасен ден ги караме да се маскират на онова, с което ги тормозим, за да израснат добри и възпитани граждани. Добрите граждани са нужни на тази държава – за да стават и за гласоподаватели, когато се наложи.

Като нас – и ние ще отидем всички да се запознаем на място с тайните на гласуването с машинки.

А междувременно от вътрешната страна на екраните на телевизорите ни тропат кандидатите, маскирани кой както е намерил, и ни питат какво искаме – пакост или лакомство?

Първа се маскира Мая Манолова, за да затрудни карикатуристите – от блондинка стана брюнетка и се накъдри. Лоша идея – карикатуристите престанаха да я рисуват и коалицията є се смъкна под заветните четири процента.

Съдията Панов също смени имиджа – той се маскира не на малка цветарка, а на домато­производител. Такъв върховен главнокомандващ ни е нужен – да си гледа доматите като писани яйца!

И президентът Радев се маскира – на обединител на нацията. С малката подробност, че смята само собствените си избиратели за почтени – другите – да вървят у десно.

А вечният му опонент, експремиерът Борисов, се направи на филолог, за да спечели интелектуалците на страната на своя кандидат за президент, и взе да цитира Шекспир с Данте Алигиери барабар. Много добре му се получи – всички много се израдваха на плодотворното сътрудничество на двамата класици!

В битката за здрав бит и семейство се включи цяла група дегизирани. Корнелия се маскира на защитник на народа срещу Истанбулската конвенция. Нищо, че Конституционният съд на два пъти вече я определи (конвенцията, не Корнелия) за противоконституционна.

Кандидатът за президент, скрит под изконно българската фамилия Расате, пък опердаши група лесбийки и изпочупи мебелите в офиса им. Зложелателите веднага рекоха, че го бил направил, за да влезе в новините – като толкова не му харесват лесбийките, щом полицията и прокуратурата нямат нищо против, можел да си ги бие когато си поиска, а не само през предизборните кампании, но кой им обръща на тях внимание!

Другият защитник на конституционното право всеки да си мре, както сам си преценя, г-н Костадинов, маскиран под името Костя, превзе ваксинационен център и няколко мола и обяви свободна от ковид територия в България.

Хелоуин мина и си замина, изтърпяхме един ден магариите на децата.

Проблемът е, че у нас празникът не е само детски и отгоре на всичко – не продължава само ден, а вече шести месец!

Шест месеца вампири-таласъми танцуват пред нас по налъми с благото намерение да станат наше олицетворение пред света, върховни главнокомандващи или поне депутати, за да видим и ние бял свят под тяхното мъдро управление.

Проблемът е, че налъмите им са без каишки, а налъм без каишка – за национален обединител не става.

Румен БЕЛЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име