fbpx
От категория: Каква стана тя

неОПТИМИСТИЧНА ТЕОРИЯ ЗА НАШИЯ НАРОД

Често казваме за нещо немарливо свършено, правено-недоправено или недовършено – „циганска работа”. Изразът не е политкоректен, но съществува в езика ни далеч преди по света да се настани политкоректността.

Изненадах се преди време, когато един циганин, приятен и сравнително образован човек, ми каза, че и те имат в езика си подобен израз. Но „българска работа” – така наричали те мърлявото, недоправено, свършеното през пръсти.

Не знам каква е тая „работа” и кой етнос има повече право да упреква другия за немарливост, за свършеното и несвършеното.

Но като гледам напоследък какви ги вършим тук, може да се очаква скоро целият свят да заговори за  „българската работа”.

Нашият „български принос” в световната Ковид-пандемия наистина е смайващ. Докато други европейски народи вече вдигат процента си на ваксинирани до 80 на сто и охлабват мерките, у нас процентът на хората с ваксина не стига и 20. За сметка на това пък ще излезем първи по брой на фалшиви сертификати – не само в Европа, а и на планетата. Броят на заразените и починали с ваксини у нас е най-висок и единственото обяснение е, че се издават недействителни документи срещу пари на ръка.

Светът се чуди и мае: защо в България някои хора предпочитат да платят 100 или 200 евро за документ-менте, вместо наистина да се ваксинират – кого лъжат? Нали става дума за тяхното здраве? Лъжата тук е по-страшна – тя не засяга само личното здраве, мнимият ваксиниран е заплаха за околните. Щом с фалшив сертификат минава граници, става заплаха и за други народи. Ако продължаваме да лъжем, ще предизвикаме световен прецедент: светът ще обяви българските сертификати за невалидни. Не тези от Занзибар или Брега на слоновата кост, не от Бангладеш или Сомалия, а българските… Каква реклама е това за страната ни, какъв ще е авторитетът на лекарското ни съсловие, щом част от него участва в измамата?

Преди две седмици край скалите на Камен бряг заседна чужд кораб, пълен с азотен тор. Има опасност в морето да се изсипят 3000 тона карбамид и да предизвикат екологична катастрофа с невиждани размери.

Две седмици не само цяла България, цяла Европа наблюдава какво ще предприемат нашите власти. За това време отговорните институции нищо не направиха, само си търсеха оправдания… Сегашните управници се оправдаваха, че предишните били ликвидирали морското спасяване, миналите властници пък упрекват днешните  в безхаберие и некомпетентност.

А колко просто беше: щом у нас нямаме техника – да поискаме от съседните черноморски държави – Румъния, Украйна, Турция или Русия. Но не – нашите институции се пипкаха, туткаха и успяха само да създадат кризисен щаб.

Ако още някой ден се помотаят, с щаб или без щаб, корабът ще иде на дъното, карбамидът – в морето, а морето ни – на кино…

Българска работа…

Но не винаги българската работа е срам за пред света. Ето ви един случай и за гордост.

Група наши екскурзианти пътували с туристическа фирма в страни от Индокитай. В Камбоджа някакъв местен човек се приближил до групата и попитал откъде са.

– От България – отвърнали.

– О, България! – извикал камбоджанецът. – Обичам тази страна! Колко се радвам да видя българи!

С помощта на преводач нашите хора взели да го разпитват защо толкова обича България и какво знае за нея. Човекът вдигнал крачола на панталона си – кракът му се оказал протеза.

– Откъсна ми го българска мина! – казал. – Но добре, че беше българска, та излезе дефектна… Загубих само крака си. Ако мината беше американска, китайска или руска, сега нямаше да съм жив!

М.Вешим

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име