fbpx
От категория: Каква стана тя

СТРОЙ СЕ, ПРЕБРОЙ СЕ!

Държавата ни призова: строй се, преброй се! Който не може сам, преброители ще му дойдат на крака, за да го отчетат в статистиката.

Въпреки първоначалните „бъгове” в системата на преброяването /то при нас кое ли е тръгнало гладко/ , първоначалният срок бе удължен и  нещата почти се нормализираха – няма оплаквания за сривове в системата. Бавно, полека и агале-агале вече преброени са два и половина милиона българи. С тия темпове, живот и здраве, до Коледа-до Ковида, може всички да влезем в компютрите на статистиката.

Добре, ще влезем в статистиката – и какво от това?

Какво ще научим ние, българите, за себе си? Най-вероятно, че сме станали по-малко отпреди десет години, когато сме се броили за последно.

Ние това си го знаем.

По-интересно ще е да научим, щом сме по-малко, то дали е намаляла и администрацията ни? Или се е увеличила?

В София човек не може да добие представа за демографските процеси, но достатъчно е да отиде в провинцията и да излезе по мръкнало на главната улица – рядко ще срещне човек. Градове като Ловеч, Сливен, Ямбол и т.н. са намалели наполовина през последните десетилетия…За Северозапада – Видин, Монтана и Враца – да не говорим.

Би трябвало тогава наполовина да е намаляла и администрацията в тези градове.

Дали това ще ни го каже  статистиката?

И ако ни го каже, то ще има ли някакви съкращения на чиновници, които се оказват ненужни, защото няма кого да обслужват?

Едва ли… Най-трудно се съкращава чиновническата армия и никое правителство не иска да изправи тая армия срещу себе си.

Затова уж усвояваме милиони за „електронно правителство”, уж въвеждаме комплексно административно обслужване „на едно гише”, а всъщност нищо не мърда – чиновникът е непоклатим на мястото си.

Реформа в администрацията – от това има най-голяма нужда България.

Но кой политик или правителство да я направи?

Нали през три месеца правим избори, електорат трябва…

Михал Мишковед

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име