fbpx
От категория: Каква стана тя

ПАК ЗА ИНТЕРЕСА И ЗА ФЕСА

Или как с една заплата се купуват
толкова имоти?

От публикуваните имуществени декларации на политиците прави впечатление,че Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи, е най-имотен. Водят му се 19 имота, 5-6 апартамента в София, вила с размери на резиденция на Витоша, луксозни къщи в провинцията, гаражи… Не могат да се изброят всичките му материални активи, надали и той самият може да ги изброи на първо четене, без да гледа за справка в актовете за собственост…
Въпросът е как е придобито цялото това имущество?
Вярно, в кариерата си на магистрат през годините Бойко Рашков е заемал високи постове в следствието и в прокуратурата. В един момент за малко да стане и главен прокурор. Високите постове предполагат и високи заплати… А заплатите на магистратите наистина са високи – в някои случаи надхвърлят министерските. Да сте виждали съдии, прокурори или следователи на протест пред министерския съвет с искания за повишения на доходите? Няма и да видите… Тия магистратски буби доволно хрупат от бюджета, който им поема осигуровките – пенсионни и здравни. Те имат не само високи месечни възнаграждения, а получават и тлъсти ДМС-та (допълнително материално стимулиране), което се дава на държавните служители два-три пъти годишно за добре свършена работа.
Как си вършат работата съдии, прокурори и следователи – на високо, средно и по-ниско ниво, е ясно на всеки българин, дори и да не се е сблъсквал с правораздаването. Всяка година съдът в Страсбург наказва с финансови глоби страната ни за несправедливи задържания и присъди, за протакане на съдебни дела и за нарушения на човешки права. Всяка година за своеволия на прокуратура и следствие или за безхаберие на съдии страната ни плаща милиони евро.
Страната ни, тоест ние, а не те – безхаберниците, които си взимат заплатите и ДМС-тата и се галят доволно по коремчетата.
Да, магистратите са добре финансово подплатени, може би най-добре от всички държавни служители, но все пак са на заплата. Колкото и да е голяма, с нея едва ли можеш да купиш деветнайсет имота, чиято стойност вероятно се изчислява на десетки милиони…
Откъде тогава са имотите на Бойко Рашков?
Може би той е добър спестовник – носи дрехи втора ръка, не ходи на ресторант, яде сух хлебец и по едно кисело мляко дневно, а доходите си превръща в недвижимости? Или пък има бизнес талант и е ловък играч с имоти – купува евтино, ремонтира и продава по-скъпо?
Кой да ти каже… Самият Бойко Рашков не дава обяснения, пък и кой да му ги поиска.
През многото години работата в „Стършел” ме е срещала с много хора. Запозна ме и с Бойко Рашков, макар да не сме се виждали, а само говорихме по телефона.
Някъде в средата на 90-те имаше един виден строителен предприемач, който строеше кооперации на атрактивни места в София и прилагаше свой „подход” – продаваше един апартамент на няколко купувача. Пък те да се оправят. Така ставаше пълно объркване – водеха се дела, готови сгради не можеха да получат акт 16, семейства чакаха с години да влязат в жилище, което бяха платили предварително… А предприемачът бе недосегаем и никой не му търсеше сметка – караше си луксозните коли като голям баровец, та даже се правеше и на културен меценат – с парите на измамените си клиенти финансираше театър на свое име.
В редакцията дойдоха да се оплачат от строителния предприемач хора, които той мотаеше и не им даваше да влязат в апартаментите си, платени от тях предварително. Председателят на жилищната кооперация, който представляваше интересите на собствениците, ми каза: „Сред нас има важни личности на високи позиции… Например следователят Бойко Рашков. Той може да ви разкрие много за далаверите на строителя. Ето ви телефонния му номер…”
Позвъних на Бойко Рашков. Представих се, че съм от „Стършел” и искам да разговаряме за непочтения предприемач.
„Нямам какво да кажа” – чух от другата страна. – „Човекът си е много точен…”
После стана ясно, че следователят Бойко Рашков е получил апартамента си в жилищната кооперация, а останалите собственици – те да му търсят колая…
Оттогава е минал четвърт век. За това време следователят Бойко Рашков може би е имал големи професионални успехи, правораздавал е справедливо, борел е престъпността и е бил на страната на истината, а не на личния си интерес…
Но аз имам основания да се съмнявам в това.
Както и във всичко, което сега служебният министър Рашков говори от парламентарната трибуна.

М.Вешим

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име