fbpx
От категория: Каква стана тя

НЕДОСЕГАЕМИ ПОД ВИСШИЯ ЧАДЪР

Преди дни във Върховния административен съд приключи едно странно дело. То бе заведено от бившите гардове на Националната служба за охрана Румен Атанасов и Калин Гаджев, уволнени след скандала, който избухна, когато защитаваха приказния замък на почетния председател на ДПС в парка „Росенец“ край Бургас. Ще припомним, че през 2020-а година Христо Иванов и още няколко човека пристигнаха с лодка на плажа пред величествения сарай на Доган. Съвременните технологии позволиха церемонията да бъде предавана на живо. Така хиляди в социалните мрежи видяха „джентълменското“ поведение на охранителите от НСО. Те започнаха да блъскат български граждани, стъпили на български плаж, който е публична държавна собственост, да ги избутват грубо обратно в морето. Двамата самозабравили се гардове отказаха да се легитимират пред пристигналите полицаи, които трепереха страхливо до тях. А върхът на демонстрацията на безнаказаност бе, когато единият служител на НСО – Калин Гаджев, безцеремонно се изгаври с българското знаме, като презрително го захвърли на земята.

Понеже скандалът получи огромен обществен отзвук, В НСО бе назначена проверка, водена от ген. Е. Тонев. Тя установи, че Р. Атанасов и К. Гаджев са допуснали множество нарушения при отбраната на Догановата резиденция, накърнили са тежко авторитета на службата и затова генералът ги уволни. Изненадата дойде от военната прокуратура в Сливен. Приключилата проверка поднесе на тепсия констатациите за всички законови престъпъления на охранителите, но прокуратурата отказа да ги даде под съд. Въпреки че дори само наглото поругаване на родния трибагреник е престъпление. Да не говорим, че мутренското поведение на юнаците от НСО впоследствие положи началото на масовите протести, които разтърсваха цялата държава в продължение на година.

Междувременно ген. Е. Тонев бе назначен за шеф на НСО. А отървалите се без присъда гардове сами се обърнаха към съда и обжалваха своето уволнение. С аргумента, че е неправилно, защото са уволнени от този, който е извършил проверката срещу тях. Още по-голямата изненада дойде от Върховния административен съд, който постави на едната везна смехотворния им аргумент, а на другата – извършените от тях нарушения на закона. И отсъди, че възстановява уволнените на същата работа. Явно политическият чадър на недосегаемия Ахмед Доган се разпростира чак до Темида, щом успява да убеди дори висшите магистрати, че двама хулигани на държавна служба са достойни да охраняват родните ВИП персони във властта. Затова Р. Атанасов и К. Гаджев отново ще имат достъп до класифицирана информация, няма да позволяват на българи да стъпват на българска земя, ще продължават да плашат полицията (вместо да бъде обратното) и безнаказано ще се гаврят с националните символи, вместо да ги опазват.

А през това време в Народното събрание ще продължава политическият водевил каква комисия да има – за строежите на Доган или на Прокопиев, комисия за „Буджака” или „Росенец”, вместо да се решават истинските проблеми. Например безкрайното отлагане на съдебната реформа. Докато я няма реформата, ще има такива правни решения. И недоразумения, сътворени от прокуратурата и съда в един кристално ясен казус, в който накрая побеждава не правдата, а чадърът, разпънат над имота на един много, много отдавна бивш политик.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име