НЕПРЕДВИДЕНА ОПЕРАТИВКА


- Веднага в офиса ми – изрича Методиев, гласът му е ножица, но това не е никаква новина. Но че ще има новина, не се съмнявам. Екипът ни се съ­стои от трима души – Петър, Ванко и аз, приятно ми е, казвам се Светлин. Естествено, че ме побиват тръпки, големи колкото дъски.

- Знаете защо ви събирам. Ще обсъдим работата на компанията – отрязва Методиев. – Е?

Още преди „Е“-то да е изсъхнало върху устните му, Петьо взима думата. Той е висок, красив, най-добрият редактор в нашия екип, ако се съди по уверената му осанка.

- Светлин е направил… – подхваща уверено Петьо, както е присъщо за един лидер. – Та, както казах, Светлин днеска говори по мобилния си телефон от 8,45 до 8,55 часа. Води извънслужебни разговори. Ако се съмнявате в правотата на думите ми – ето, вижте!

Петьо е записал на телефона си как разговарям с Албена – твърдо и мъжки, за да я поставя на мястото є, както ме посъветва самият Петьо. „Една жена ако я оставиш да си вее байрака, тя ще ти го забие в мозъка“ – посъветва ме той. На записа, направен прецизно от Петьо, се чува как заявявам на Албена – „ В момента хапеш ръката, която те храни. Скоро ще се разделим.“

Записът показва как Албена ми тръшка вратата, а аз є казвам нещо много гадно.

- Светлин също така излъга, че отива на тоалетна, но не отиде на тоалетна, а се измъкна. Купи рози на оная – заяви Ванко, който също така е много добър редактор. – Ето, записът демонстрира отклонението му.

Неговият телефон е последно поколение. Ясно се вижда колко е спаружено лицето ми и на фона розите.

- Е, Светлине, нещо да кажеш? Имаш ли записи, разкриващи нарушения на твоите колеги?

Нямам запис за нарушенията на моите колеги.

- Значи не ти пука за фирмата – заключава собственикът є господин Методиев. – Разговаряш с часове с онази кукувичка, а аз ти плащам заплата. Как да разбирам това?

Аз не зная как да разбира това и гледам природата. Природата е паркинг, натъпкан с коли.

- Не те интересува възходът на фирмата, не ми докладваш нищо – изброява педантично Методиев. Добавя: – Отрязвам сто лева от възнаграждението ти. На Петьо и на Ванко добавям петдесет лева за това, че ме държат информиран.

Албена си вдигна багажа – всъщност не всичкия, затова имам надежда, при мен останаха няколко нейни блузи. Дължеше ми двеста лева. Малък детайл - когато се прибрах в общата ни квартира, намерих двеста лева на масата. Бе изрядна във финансово отношение. Сигурно затова означава нещо за мене.

- Край на оперативката – обявява Методиев. Фирмата не е негова, на жена му е. Жена му е висока и стройна, ходи на фитнес и масаж всеки ден. – Жена ми се интересува… - Методиев кашля. В кашлицата му също има ножица. Той е нисък и много напорист. – Моята съпруга иска да редактира текста на Споразумението за технически обмен с тебе, Светлине.

В този миг Петьо и Ванко се споглеждат.

- Ние с Ванко вече редактирахме споразумението – изтъква Петьо и по лицето му, гладко като кифличка, изведнъж потичат вадички пот.

- Редактирахме го. За какъв дявол съпругата ви ще иска да обсъжда работата ни със Светлин? Светлин е на светлинни годни назад от нас - изрича тънко Ванко. В гласа му се излюпват змии и гущери.

- Да – хвана се за главата нашият началник Методиев. - Защо точно Светлин обсъжда споразумение с госпожа Методиева, без да го е виждал и чувал?

- Ето обяснението защо – Петьо е направил запис с телефона си, от който става ясно как госпожа Методиева ми се усмихва и как вместо да обсъжда с мене споразумението, ме пои с кафе и със собствената си ръка слага в моята чаша лъжичка мед.

- Нееднократно заострях вниманието на Албена, приятелката на Светлин, върху редица подробности. У нея се породиха известни съмнения – Ванко на свой ред включи телефона си. – Ето, тук е документирано. Това е Албена… а това е куфарът на Албена, с който тя напуска апартамента на Светлин.

Смартфонът показва кафявите очи на Албена, в които толкова обичах да потъвам след неприятно дългите работни дни. Виждаше се и датата – днешна дата, както и точното време - преди два часа, когато Албена си бе изнесла багажа.

Лицето на Методиев се обтяга. Това е признак, че ще закрещи. Той закрещява:

- Значи обсъждаш с жена ми споразумения, които не си виждал? И аз ти плащам заплата за това?

- Всъщност не вие плащате, господин Методиев – изтъква Петьо. – Плаща му Вашата съпруга - той отново пуска телефона си, който показва как госпожа Методиева докосва наболата ми брада – невинен жест, който на телефона придобива измерения на углавно престъпление.

- Какво ще кажеш, Светлине? – сече ножицата в гласа на Методиев. В ума ми проблесна мисълта:

- Господин Методиев, аз ходя гладко обръснат от половин година насам.

Офисът се вледени.

- Следователно съвместно редактирате с госпожа Методиева от половин година насам? – подчерта Ванко толкова тънко, че накрая думите изсъхнаха по устата му известно като какво мушкато.

…Сега аз съм изпълнителен директор на компанията, ръководена от госпожа Методиева. Обявявам непредвидена оперативка. Още преди гърбът ми да потъне в сянката на отворената врата, Петьо пуска телефона си и подхваща:

- Вижте, господин Светлинов – взирам се в телефона му и не вярвам на очите си – Ванко, който минава за блестящ редактор, се разхожда с Албена – тази Албена, чиито кафяви очи все още не ми дават мира. – Но те не само се разхождат, господин Светлинов – продължи уверено Петьо. – Документирал съм. Ето, гледайте.

Точно в този момент в офиса влезе госпожа Методиева. Целунах я. Какво друго бих могъл да предприема?

Но Албена, но къде е Албена…


Здравка ЕВТИМОВА


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Стършелов преглед на седмичната вестникарска продукция

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg