Нашият петъчен салон


НА ЕДИН – ГЕВРЕЧЕ, НА ДРУГ – МИЛИОНЧЕ

1968. Поетът Цветан Ангелов възпява 9-ти септември:

Девети септември ми купи палтенце
и каза: Честито, честито, момченце!
Девети септември ми купи сандалки.
- Да припкат – заръча – краченцата малки!
А после ми сложи в ръката геврече:
- Хапни си! – Девети септември ми рече.

Годината е 2017. Милионерът Георги Гергов, активен деятел на БСП и почетен руски консул, посреща съпартийци в собствения си хотел „Санкт Петербург” в Пловдив. Цел на мероприятието – банкет по случай светлата дата Девети септември. Присъстват видни бесепари, не само от централното позитанско ръководство, но и от провинцията. Снимките от празненството показват отрупани маси (още от 44-та година партийците най-обичат да са сред масите), изобилие на ястия и бутилки. „Хапнете пържолки!” – Девети септември им рече… Фотообективът е запечатал охранени другари и оядени другарки, хванали се на хоро, а хорото го води самият Гергов. Милионерът, който много тачи тази светла дата, без нея той сигурно щеше да е само обикновен свинар. На него Девети септември (пък и Десети ноември) му купи не само палтенце и геврече, ами хотели из цяла България, половината Пловдив, заедно с панаира, а и софийския ЦУМ. Гергов превърна универсалния магазин в универсален център на власт – там той кроеше интриги, в офиса си привикваше съпартийци и политически опоненти, в ЦУМ на крака му дойде даже и главният прокурор – негов дългогодишен авер по пловдивска линия.

В същото време пенсионери, активни партийци – верни избиратели на БСП, се събраха по традиция пред партизански паметник в Борисовата (пардон, за тях такава градина няма – има Парк на свободата), за да почетат „светлата дата”. Да повъздишат за годините, „когато се наливаха основите ”, когато „имаше почивни станции и всички ходеха на море”, „сметките за ток и парно бяха нищожни”, „храната в стола на Окръжния комитет струваше стотинки”…

Как ли тия стари хора ще гледат снимките от банкета в хотела на Гергов – отрупаните маси, охраненото си ръководство, оядените си съпартийци-милионери? Едва ли ще се възмутят - по традиция те са си „винаги верни на партията”, а партията им е права – „и когато съгреши дори”…

Днешният Девети септември вдъхнови и журналиста Петър Волгин. Из социалните мрежи се разнесе неговият пост: На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд. Голяма част от българския политически, икономически и медиен(!) елит заслужава да застане пред него. Особено онези, превърнали се в ретранслатори на най-мракобесните либерални практики и вашингтонско-брюкселското промиване на мозъците. Едва когато тези агенти на влияние изчезнат от публичната сцена, България ще има шанс да се развива като свободна държава.

Я, какъв прокурор изпълзя от студиото на БНР – вече готов с присъдите! Готов и да разстрелва…

Ето така у нас бе отбелязан 9-ти септември.

Е, имаше тук-там и помени на жертвите от комунистическия режим и съветската окупация. Но малобройни, почти без медийна разгласа.

А пък президентът Радев - уж по конституция надпартиен, поздрави бащински съпартийците си от „Позитано” за празника. А нас, останалите българи, най-шаблонно ни призова да се помирим.

С кого? С Гергов или с Волгин?


Михал МИШКОВЕД


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Стършелов преглед на седмичната вестникарска продукция

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg