КАК СУПЕР МАРИО ПОБЕДИ СЪДА


Вместо да раздава присъди, родната Темида често буди смях. Един от многото, които се развеселяват от нейните действия, е Марио Николов. Неговото дело се превърна в христоматиен пример за пълната безпомощност на българската правосъдна система и в невъзможността или нежеланието є да раздава правосъдие.

През 2007 година в Софийския градски съд беше внесено дело срещу Марио Николов, Людмил Стойков и още осем души. Те бяха обвинени в пране на пари и източване на 7 и половина милиона евро от програмата САПАРД по следната схема: покупка на стари немски машини за преработка на месо, които по документи били представяни като нови и затова получавали повече пари за тях. В същото време и в Германия започна паралелно дело за далаверата – срещу немските ортаци на Марио Николов и компания. Немската Темида ги осъди за нула време и ги вкара в зат­вора. Какво обаче стана у нас?

На първа инстанция Градският съд призна Марио Николов за виновен и го осъди на 12 години затвор. Но - напълно оправда Людмил Стойков. Това не изненада обществеността, защото червеният пернишки бизнесмен Стойков е личен приятел на президента Георги Първанов, спонсор на неговите изборни кампании, както и на БСП. А родната Темида, колкото и да е независима и безпартийна по Конституция, извън Конституцията е независима, когато съди не милионери, а бедняци; и е безпартийна, само когато партията на обвиняемите не е на власт. Лошото обаче е, че партията на богатите винаги е на власт.

На втора инстанция Софийският апелативен съд отмени присъдата на Градския и върна делото за ново разглеждане. Тук е приятно да се отбележи оригиналната постъпка и на прокуратурата, която в ролята си на държавен защитник трябва да настоява Л. Стойков да влезе в килията. Нищо подобно. Прокурорът Стойчо Ненков отказа да обжалва неговата оправдателната присъда. Въпреки че това дело се следи под лупа, защото е от голям обществен интерес. Но това е разбираемо – прокуратурата и следствието срещу източилите САПАРД може и да разполагат с факти за далаверата, но обвиняемите разполагат с милиони. Които могат да напълнят и запушат устата на всеки магистрат. От всякакъв калибър.

Докато населението наблюдаваше пародията, наречена правораздаване, през 2012-а беше създаден страховитият (поне като замисъл) Специализиран наказателен съд. Подхвърлиха му парещото като печен кестен дело, та спецсъдиите да намерят начин за неговото преглъщане. А преглъщането на милиони става бавно – прокуратурата отново внесе своите материали и делото започна отначало. От нулата. И стигна – пак до нулата.

Първо през ноември 2016-а Върховният касационен съд обяви своята окончателна присъда: всички обвиняеми са невинни за пране на милиони евро по европейската програма. А на 30 май 2017-а страховитият спецсъд обяви своите страховити присъди: Марио Николов, съпругата му и още шестима са невинни по обвинението за източване на 7,5 млн. евро от програмата САПАРД. Така е на път след 9 години неловко протакане да приключи тази съдебно-оперетна сага. С хепиенд – всички са невинни.

През това време немските ортаци на Марио Николов и сие отдавна бяха признати за виновни и осъдени, излежаха присъдите си, платиха глобите си и излязоха от затвора. А нашите обвиняеми изобщо не са влизали. И едва ли ще влязат. Поне не с присъда от български съд.


Сергей ТРАЙКОВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg