Нашият петъчен салон


ЗА КУЛТУРА ГЛУХ

В една заличка на Музея на София (бившата Централна софийска баня) беше открита изложба на художника Борис Димовски. Изложбата, озаглавена „Усмивката на Димовски”, е скромна – тя е осъществена единствено с усилията на дъщеря му. Зад нея не стоят институции, организации, творчески съюзи. Творбите са само от семейните архиви. Но макар и доста камерна, изложбата дава представа за големия художник Димовски – той не бе само карикатурист, както го помнят повечето хора. Правеше стенописи, днес повечето са замазани, колко ли такива негови творби има запазени? Илюстрираше сатирични книги по уникален начин, като допълваше автора (творческия тандем с Радой Ралин), остави своя неповторим стил в Дома на хумора в Габрово даже върху глинени пепелници и чаши за кафе.

Сега в Музея на София освен карикатури, са изложени и негови рисунки от пътуванията му в Париж, Индия, Алжир – скици, правени с един замах, на „прима виста” с обикновен флумастер – уникални творби на уникален талант. Заслужава да се види – изложбата ще бъде до 28 май.

Думата е за друго – на откриването в малката заличка имаше немного хора, главно стари приятели и почитатели на големия художник. Мярнаха се един-двама политици от миналото… Да припомним: веднага след промените Борис Димовски бе народен представител във Великото народно събрание. Депутат от БСП, но често пъти гласуваше не по партийната повеля, а срещу нея. Според съвестта си – така, както живееше и твореше. Той бе личност с морал и ясна гражданска позиция, заради което неведнъж бе уволняван и преследван в живковото време.

В заличката при творбите на Димовски не дойдоха днешни политици. Нямаше го и културния министър, дори не бе намерил за нужно да изпрати поне служебно писмо-приветствие. Както стана ясно, в същото време министър Боил Банов е бил зает да пише поздравителен адрес до рапъра Криско.

Това ни е нивото на културата – кой да си спомни за Борис Димовски, щом Криско има рожден ден…

„Сит търбух за наука глух”, известната епиграма от „Лютите чушки” с прасето и подписа на Живков, сега може да бъде прочетена като „…за култура глух”. Дали карикатуристът Димовски, ако ни гледа отнякъде, няма да драсне на „прима виста” една свинска опашчица с подписа на министъра или на председателя на комисията по култура в парламента?


Михал МИШКОЕД


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg