О-О-Обичам почивните дни!


Има песнички, които са направени нарочно така, че да се набият в главата на човек, та да му съсипят целия ден. Особено ако е почивен. Пускаме радиото и моментално ни се набива старото парче на новия любимец на културното министерство, Криско – „О-о-обичам почивните дни! Лято, морето с пълни джобове е най-добре!”… Нямам никакви възражения – казано си е точно, ясно, изчерпателно. И за морето, и за джобовете, и за почивните дни.

И кой знае защо се сетих за един почивен ден (29 април, събота), в който си замина къща, бивш паметник на културата, отписана с автографа на бивш министър на културата.

О-о-обичам почивните дни!

Поглеждам календара и откривам, че на 18 февруари, кой знае защо – събота, и във Вар­на е съборена стогодишна къща – напразно очаквала заедно с 250 други варненски стари сгради да бъде обявена за паметник на културата.

Ама много о-о-обичам почивните дни!

Съботите наистина са опасни дни – на 4 февруари, пак събота, пак във Варна неизвестен извършител си поръча неизвестен багер, за да събори Розовата къща – и тя висяща на опашката пред културното министерство. Някой друг да о-о-обича почивните дни?

Когато няма багери, и клечка кибрит помага! На 20 август миналата година (сещате се – събота) съвсем случайно пламнаха тютюневите складове в Пловдив – паметник на културата, оставен на милостта на местния клошар, който сега ще трябва и да го лежи.

Дори бездомните – и те о-о-обичат почивните дни!

Пак в събота, само че 18 юни 2016 г., историческа къща във Велико Търново взе, че се самосрути – без никаква странична помощ, разбира се. Всички о-о-обичаме почивните дни!

Странно изключение е първият разрушен тютюнев склад в Пловдив – там багерът пристигна в неделя, 6 март 2016 г. Сигурно заради събраните накуп почивни дни около националния празник не е имало свободен багер.

Живеем в страната на странните съвпадения. Де що има нещо да се самосрути, самозапали или самосъбори, си избира почивния ден да свърши тая работа. Сигурно защото нещото обича почивните дни и защото лято на морето с пълни джобове е най-добре…

Кой знае защо се сетих и за едно друго лято, в което горските пожари в Калифорния бяха като огънче в скаутски лагер пред нашите – Родопите и Странджа горяха спонтанно дори в работни дни - пожарникарите гасят от единия край – то лумне от другия.

И всички ни обясняваха, че било заради горещото време, сухите треви, небрежните туристи и че трябвало да стане чудо, за да спре бедствието.

Освен страна на почивните дни и съвпаденията сме и страната на чудесата – чудото взе, че стана! Обявиха забрана за износа на горял дървен материал – и пожарите секнаха.

Имаше някакви протести, но пък сега си имаме и гори.

Значи – някой тогава се сети за причината за пожарите!

Пък аз се сещам за цели две причини архитектурните паметници да си заминават един по един – първата – естествено, почивните дни, втората – наличието на културно министерство.

Коя от двете е по-вредната не знам, но можем да потърсим отговор в същата песничка на любимеца на културното министерство - „Откакто си се родил, все Бай Ганьо си бил - пълен дебил!”

Става въпрос за дебилните почивни дни, да не вземете да си помислите нещо друго!


Румен БЕЛЧЕВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg