ЧУДЕСИИ


КОЙ ДЪРЖИ ЧАДЪРА

Преди 20 години никому неизвестният електроинженер от Самоков Христо Ковачки изведнъж мощно нахлу в бизнеса. Започна да вади милиони от джоба си с лекотата, с която цигани вадят слънчогледови семки, и да пазарува въг­лищни мини, топлоелектрически централи, търговски вериги, фирми, даже футболния отбор „Миньор” (Перник). И да става все по-богат. Докато по- недосетливите се чудеха кой е този гениален провинциален бизнесмен, по-досетливите се питаха: кой е разтворил политическия си чадър над него? Това се изясни, когато богаташът започна редовно да спонсорира изборите на БСП. А тези дни стана изестно и името на един от чадърджиите.

Срещу Румен Овчаров бе повдигнато обвинение, че като министър на икономиката от БСП през февруари 2007 г. е харизал рудник „Бабино” на фирмата, собственост на Хр. Ковачки - „Мини Бобов дол”. Незаконно, без никаква процедурна конкуренция, в нарушение на всички правила тогавашният министър Р. Овчаров е заблудил колегите си в Министерския съвет, като им е показал фалшив концесионен договор. И самоковският бизнес-гений се сдобил с една богата на въг­лища мина. За което е платил само 1 лев - за таксова марка, според бившият шеф на парламентарната енергийна комисия Делян Доб­рев. Според обвинението от действията на Р. Овчаров са настъпили вредни последици за държавния бюджет – „неизплатена такса за 557 256 тона добити кафяви въглища чрез неконтролиран и незаконен добив на природни богатства.” Освен това: „Към сегашния момент концесионерът дължи неизплатени такси от 560 000 лева на държавата”.

Това обаче едва ли е изненада, когато става дума за самородния самоковски бизнесмен. Държавата може да се нареди на дългата опашка заедно с още много миньори, които също чакат пари от него. И ще има да чакат, докато над електроинженера вместо присъди продължава да има политически чадъри.

Сега ни стана ясен само червеният чадър на Р. Овч. Колко ли обаче още има? И от кои други политически цветове? Едва ли ще разберем скоро, ако очакваме отговорът да дойде от нашите политически и съдебни далтонисти.


Сергей ТРАЙКОВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg