Избери от архива:        

Брой 3734 от 02 Март 2018

БАРЪТ Е ДО МОРЕТО

И МУТРИТЕ СА В БАРА

Юни 2017 година в Слънчев бряг. Голи танцьорки на пилон предлагат апетитни гърди и задници на посетителите във „Вира Тики Бар”. Един от тях е немският турист Д. Х. В даден момент той се спречкал с диджея и си тръгнал, като заплашил, че ще уведоми полицията за нещата, които стават в бара. Навън обаче бил настигнат от собственика на заведението Иван Христов, който го напръскал с ослепяващ спрей, а придружаващите го мутри пребили чужденеца, ограбили го и го оставили в безпомощно състояние. Случайни минувачи подали сигнал на тел. 112 и пристигнали двама полицаи. Те обаче не направили това, което изисква от тях законът – да докладват за престъплението и да извикат разследващ свой колега, за да започне досъдебно производство. Не го сторили, защото Иван Христов не е обикновен кръчмар, а... следовател от РПУ-Несебър. С 30-годишен стаж. Известен с мутренски прякор – Камбоджанеца. Той наредил на полицаите да не разпитват свидетели, защото са пияни и не може да им се вярва, и да не се споменава неговото име като присъстващ на местопрестъплението. И заплашил униформените, че в правомощията му е да води разследвания на сигнали срещу тях, така че по негова преценка „може да обърне по-сериозно внимание на някои от жалбите”. Полицаите се притеснили от представителя на прокуратурата и не си свършили работата.

За разлика от тях Иван Христов си я върши перфектно - само от една следователска заплата е успял да натрупа огромно състояние. Освен бар има ресторант и хотел. Като умен човек е пръснал богатството си по членовете на семейството: съпругата, дъщерята и синът му имат различни фирми, заведения и магазини. Тази икономическа идилия на редови труженик от правосъдието обаче бе прекъсната при стрелбата срещу Димитър Желязков – Митьо Очите, която едва не го вкара в гроба. Войната между бандитски групировки насред сезона привлече вниманието.

На място се изсипаха ръководни фактори на МВР, полиция и Темида. Тогава местните си отвориха устата и нарекоха Иван Христов „следователят на Митьо Очите” - той му бил подарил хотела. А главният прокурор нареди да се извърши проверка на дейността му. Тя показа, че Иван Христов е разследвал всички случаи около Митьо Очите, но така, че следствията да не водят до обвинения срещу него.

Тогава Сотир Цацаров заяви, че „за Христов има данни за връзки с подземния свят”. И заключи: „Подобен начин на работа, подобен начин на живот и подобен начин на демонстрация на съдебната власт е недопустим!” Но вместо да го изрита от съдебната система, го „наказа”само с преместване – от Несебър в Бургас.

Разследването около И. Христов все пак вдъхна смелост на полицаите, извикани за пребиването на немеца във „Вира Тики Бар”. Те разказаха истината за произшествието и бе образувано досъдебно производство за злоупотреба със служебно положение, което заплашва следователя със затвор от 2 до 8 години. Но лавината продължи да се търкаля: прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани от длъжност Иван Христов „поради упражнявана от него търговска дейност”. А спецзвеното „Антикорупция” внесе обвинителен акт срещу него в съда – за принудата, която упражнил над двамата полицаи.

Тук става дума само за един обикновен следовател, който от 1990 г. насам така се бори срещу престъпността в Несебър и Слънчев бряг, че бандитите се чувстват там като у дома си. Но само в него ли е причината? Колко ли още следователи, полицаи, прокурори, съдии, депутати и политици от всякакви цветове са в комбина с морския ъндърграунд? Понякога изплуват факти не за обикновени, а за висши магистрати, които имат хотели по крайбрежната ивица, даже построени на общински терени, дадени им като на крайнонуждаещи се. И всеки без неудобство обяснява, че хотелът не бил негов, а на жена му или децата му. Вина има и всяко отделно кметство, което си купува благоволението и подкрепата на фигури елита, като им подарява златни парцели. Най-голяма обаче си остава вината на служителите на закона. Защото на тях им се плаща, за да няма беззаконие. Те обаче така прилагат закона, сякаш са на заплата при престъпниците от подземния свят, които трябва да санкционират, за да не ограбват държавата. И всеки отделен българин. Но понеже това не става, българинът все по-често предпочита да летува в Гърция. Или другаде по света. Където няма опасност да влезе в заведение на наш магистрат, който ще го пръска с лютив спрей, докато бодигардовете му го пребиват до смърт.


Сергей ТРАЙКОВ


Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg