Избери от архива:        

Брой 3731 от 09 Февруари 2018

ГАЗИМ В БУМАЩИНА

из страната ни бащина

Социолози попитаха населението: Какъв според вас е преходът след 10 ноември 1989 година? Част от анкетираните отговориха така: „Преди прехода всички бяхме равни, а сега всички сме неравни” – с подчертан отсенък на недоволство. Кой е виновен за това недоволство в обществото за нашия политическо-социален преход, характеризиран като „бавен”, „мъчителен”, „псевдо” или „безкраен”? Нека потърсим отговора, като се сравним по метода „равни-неравни”.

С Естония.

Това е страна, която след промените се отцепи от СССР - като нашата. И стана членка на Европейския съюз - като нашата. И на НАТО - като нашата. И въведе електронно управление на публичните услуги – но не като нашата. За огромно съжаление. Защото дотук приликите свършват. Какви са разликите може да се научи от един анализ на Българската стопанска камара, който безпристрастно показва и сравнява напредъка на двете държави.

Преди 10 години – през 2007-а, в Естония е било възможно всеки човек да регистрира фирма по интернет за 15 минути. И да получи легализация още същия ден. У нас в момента тази елементарна процедура отнема повече от 20 дни.

Родната чиновничес­ка администрация иска от гражданите умопомрачителните 5985 вида удостоверения, справки и данъчни декларации, които изяждат на българина 53 часа от неговия неповторим и единствен живот. Тази същата бумащина отнема на естонеца само 5 часа.

От 2002-а година насам родните държавни и общински ведомства са си поръчвали едни от най-скъпите софтуери и сървъри.

И те безотказно са им били купувани. А впоследствие се е оказвало, че трябва да бъдат изхвърлени на боклука. Защото са несъвместими с мрежите на различните чиновнически администрации и изобщо не могат да контактуват служебно с тях. И това незабелязвано от никого (дали?) и ненаказаумо пилеене на милиони продължава без прекъсване цели 16 години.

Тук е моментът обаче да шамаросаме естонците, за да не си въобразяват, че ни превъзхождат във всичко. Ние ги превъзхождаме в най-важното – в пилеенето на държавни пари. За въвеждането на своето електронно управление балтийската република е похарчила някакви си мижави 25 милиона евро. А за дигиталната революция в публичните услуги ние сме пръснали... 2 милиарда! Евро!

Разбира е, в Естония се хвалят, че електронното управление е навсякъде – в общини, агенции, училища, болници, аптеки, при гласуването. Здравните досиета са електронни и пациентът няма нужда да носи епикризи, изследвания и рентгенови снимки. Дори шофьорските книжки се смятат за отживелица, защото информацията е достъпна онлайн.

Така е и с дебитните и кредитните карти, с банковите операции, които се правят през лаптопа или телефона. Да не говорим, че училищата в Естония имат електронни дневници и родителите получават оценките на децата си по имейла.

И всичко това им пести по два тона хартия всяка година.

У нас правителството също се хвали, че 19 процента от българите контактуват с администрацията онлайн. В Естония обаче, без никой да се бие в гърдите, процентът е 77. Или обобщено накратко: за разлика от Естония през последните 15 години ние сме пръснали 80 пъти повече пари (два милиарда срещу 25 милиона). Но въпреки че ги надцакваме многократно по пилеенето и харченето, не сме изпреварили балтийската държава дори със стотинка, ако става дума за европеизация и дигитална цивилизованост. С лекота ги изпреварваме обаче в корупцията, която ще продължава да се шири в държавната и общинската администрация, докато не се въведе електронното управление на публичните услуги. А това все не става и не става, защото зависи от благоволението на същата тази корумпирана администрация.


Сергей ТРАЙКОВ


Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg